ГоловнаСвіт

Путін і Трамп обговорили можливість нової ядерної угоди і вибори в Україні (оновлено)

Президенти також обговорили протести у Венесуелі і доповідь спецпрокурора Мюллера.

Путін і Трамп обговорили можливість нової ядерної угоди і вибори в Україні (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президенти Сполучених Штатів Дональд Трамп і Росії Володимир Путін обговорили ймовірність укладення нової угоди про ядерну зброю, передає Радіо Свобода.

За словами прес-секретаря Білого Дому Сари Сандерс, Трамп і Путін провели телефонну розмову, під час якої обговорили можливість укладення багатосторонньої угоди щодо ядерної зброї між Сполученими Штатами, Росією і Китаєм або розширення поточної стратегічної російсько-американської ядерної угоди про ракети середньої та малої дальності.

Крім того, російський і американський президенти обговорили протести у Венесуелі і доповідь спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо ймовірного втручання Росії у вибори президента США в 2016 році. За словами прес-секретаря Білого дому, політики зійшлися на тому, що розслідування "завершено, втручання не було".

Сандерс також ще раз повторила позицію США щодо готовності обговорювати "всі варіанти" щодо Венесуели, де Кремль підтримує президента Ніколаса Мадуро, а Вашингтон - опозицію.

Оновлення. Під час телефонної розмови лідери США і РФ також обговорили ситуацію в Україні.

"Торкалися ситуації в Україні в контексті недавніх президентських виборів. Володимир Путін акцентував, що новому київському керівництву потрібно зробити реальні кроки з реалізації Мінських домовленостей, які мають головне значення для вирішення внутрішньоукраїнського конфлікту", - повідомляється на сайті Кремля.

Своєю чергою Трамп наголосив на продуктивності розмови з Путіним.

"Провів довгу і дуже хорошу розмову з президентом Росії Путіним. Як я завжди говорив задовго до того, як почалася "полювання на відьом" (розслідування про втручання РФ у вибори президента США, - ред.), ладнати з Росією, Китаєм і всіма - це добре, а не погано. Ми обговорили торгівлю, Венесуелу, Україну, Північну Корею, контроль над ядерними озброєннями і навіть "обман Росії". Дуже продуктивна розмова!" - написав Трамп у твіттері.

Нагадаємо, 1 лютого США оголосили про припинення участі в договорі про ракети середньої і малої дальності через російську крилату ракету 9М729, запуск якої здійснюється за допомогою пускових установок "Іскандер-М". Росія відповіла дзеркальними заходами.

Договір про РСМД Михайло Горбачов і Рональд Рейган підписали в грудні 1987 року. Влітку 1988 року договір набув чинності. США і СРСР зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати крилаті і балістичні ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і меншої (від 500 до 1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram