ГоловнаСвіт

Скандинавські авіалінії скасували понад 600 рейсів через масштабний страйк пілотів

Льотчики вимагають підвищення зарплати і зміни робочого графіка.

Скандинавські авіалінії скасували понад 600 рейсів через масштабний страйк пілотів
Фото: thelocal

У зв'язку зі страйком пілотів авіакомпанії Scandinavian Airlines System (SAS) у Швеції, Данії і Норвегії скасували понад 600 авіарейсів.

Про це повідомляє в п'ятницю шведський ресурс The Local.

Страйк зачепив близько 70% рейсів компанії, понад 70 тис. пасажирів не можуть нікуди полетіти. З урахуванням вихідних страйк може зачепити близько 170 тис. пасажирів.

Бойкот зачепив внутрішні, європейські і далекомагістральні рейси.

Зазначено, що страйк не вплинула на авіарейси, які здійснюються партнерами SAS, а також на рейси санітарної авіації.

Конфлікт пілотів і авіакомпанії почався після невдалих переговорів про укладення колективного договору між пілотною групою і авіакомпанією. Підвищення заробітної плати було наріжним каменем, також пілоти хотіли змінити робочий графік.

Шведська асоціація пілотів повітряних ліній, яка ініціювала страйк, заявила, що погіршуються умови роботи, графік непередбачуваний, а також немає почуття безпечності цієї роботи.

Шведська конфедерація транспортних підприємств під час переговорів заявляла, що не може виконати вимогу пілотів і підвищити зарплату на 13% через їхню «вже високу зарплату в 93 000 крон ($9 769) на місяць».

Авіакомпанія надала пасажирам, авіарейси котрих скасували, можливість безкоштовно забронювати квитки на інший день.

У страйку взяли участь близько 1400 пілотів компанії SAS, в тому числі 372 в Данії, 545 у Норвегії і 492 у Швеції.

Нагадаємо, у квітні 2019 року Головна пілотна спілка Франції попередила уряд, що оголосить у травні тижневий страйк. Він триватиме з 6 по 11 травня і вплине на всі авіакомпанії, які працюють у Франції, включно з Air France, Aigle Azur, Corsair, XL Airways, Easy Jet і Vueling.

Причиною протестів є транспортний закон, який зараз обговорюють у парламенті. Профспілка пілотів побоюється, що закон може об'єднати їх з іншими великими профспілками на переговорах із законодавцями чи роботодавцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram