ГоловнаСвіт

Болтон закликав Китай жорсткіше впливати на КНДР у питанні денуклеаризації

"Вони контролюють 90% зовнішньої торгівлі КНДР, тому у них дуже важлива роль".

Болтон закликав Китай жорсткіше впливати на КНДР у питанні денуклеаризації
Джон Болтон
Фото: EPA/UPG

Вашингтон не виключає можливості того, що Пекін в перспективі міг би зіграти роль в переговорах про денуклеаризацію Корейського півострова. Про це в неділю заявив радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон, пише Інтерфакс.

"Саму ідею того, що для Китаю існує якась роль в переговорах, ми були б готові розглянути, якщо побачили б якісь кроки з боку Північної Кореї", - констатував Болтон.

На його думку, Китай міг би більш жорстко виконувати міжнародні санкції ООН, що сильніше б впливало на КНДР і допомагало б денуклеаризації.

"Китай неодноразово повторював, що не хоче наявності у КНДР ядерної зброї, тому що це дестабілізує північний схід Азії. Теоретично, у Китаю така ж позиція, як і у нас. Вони можуть здійснювати більше тиску на Північну Корею, дотримуючись санкцій ООН більш жорстко. Вони контролюють 90% зовнішньої торгівлі КНДР, тому у них дуже важлива роль", - стверджує він.

Раніше на цьому тижні заступник міністра закордонних справ КНДР Чхве Сон Хі заявила, що адміністрація Трампа створила атмосферу ворожості і недовіри на лютневі переговори в Ханої і не виключила можливості відновлення випробувань.

Нагадаємо, що зустріч Трампа і Кіма в Ханої 28 лютого завершилася достроково, оскільки лідери США і КНДР не змогли досягти угоди про відмову Пхеньяна від ядерної зброї.

На попередньому саміті в Сінгапурі в червні 2018 року Трамп і Кім підписали угоду, згідно з якою США готові гарантувати КНДР безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram