ГоловнаСвіт

Турецького режисера за сцену "страти" Ердогана засудили до 6 років в'язниці

Алі Авчі визнаний причетним до руху Фетхуллаха Гюлена.

Турецького режисера за сцену "страти" Ердогана засудили до 6 років в'язниці
Фото: EPA/UPG

Режисер Алі Авчі, який знімав фільм, де є сцена зі стратою Реджепа Таїпа Ердогана, отримав 6 років і 3 місяці тюрми. Про це повідомляє ВВС-Україна.

Алі Авчі затримали минулого року - незабаром після того, як в мережі з'явився трейлер його фільму "Пробудження".

Сюжет стрічки заснований на подіях 2016 року, коли в Туреччині відбулася невдала спроба державного перевороту, в результаті якої загинули 250 осіб.

"Пробудження" розповідає альтернативну версію тих подій. Зокрема, в трейлері показали, як Ердоган чекає на страту в оточенні мертвих членів своєї сім'ї.

Провокаційне відео спричинило скандал, і режисера заарештували.

Суд визнав Алі Авчі причетним до руху релігійного проповідника Фетхуллаха Гюлена, діяльність якого в Туреччині прирівнюється до терористичної. Турецька влада покладає відповідальність за спробу перевороту 2016 року саме на Гюлена. Сам він зараз проживає в США і всі звинувачення на свою адресу заперечує.

У судовому рішенні сказано, що режисер Алі Авчі своєю роботою "намагався вплинути на громадську думку з метою досягнення цілей терористичної організації", повідомляє Reuters.

Як пишуть турецькі державні ЗМІ, сам режисер звинувачення спростовує. За його словами, сам Ердоган неодноразово говорив, що був головною метою повстанців.

"Якщо б я намагався зробити терористичну пропаганду, я б показав, як Ердоган тікає", - заявив Авчі в залі суду.

Під приводом боротьби з прихильниками проповідника в Туреччині були звільнені тисячі держслужбовців, поліцейських, військових і вчених. Близько 160 тисяч людей опинилися за ґратами, понад 50 тисячам осіб були пред'явлені звинувачення. Було закрито низку опозиційних до влади ЗМІ.

4 жовтня 2017 року в Туреччині до довічного тюремного ув'язнення засудили 34 колишніх військових, яких звинуватили у намірі вбити президента країни Реджепа Таїпа Ердогана. Всього довічний тюремний термін

отримали понад 100 осіб.

Для Гюлена турецька прокуратура просила покарання у вигляді 3623 довічних термінів і ще 2923 роки в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram