ГоловнаСвіт

Франція дозволила Новій Каледонії провести референдум про незалежність

Плебісцит відбудеться через рік.

Франція дозволила Новій Каледонії провести референдум про незалежність

Уряд Франції і представники політичних партій французької заморської території Нова Каледонія дійшли згоди з питання про проведення референдуму про незалежність.

Про це пише РБК із посиланням на France 24.

Прем'єр-міністр Франції Едуард Філіп зазначив, що угоди досягнуто з "принципових питань" проведення плебісциту в листопаді 2018 року.

Представники партій Нової Каледонії домоглися включення додаткових 11 тис. осіб у списки голосуючих. На цей момент у референдумі можуть брати участь 158 тис. жителів Нової Каледонії. Також було обговорено питання організації роботи децентралізованих виборчих дільниць, їх фінансування та роботи спостерігачів.

Наприкінці листопада Едуард Філіп попрямує до Нової Каледонії, президент Франції Еммануель Макрон має намір поїхати туди до травня 2018 року.

Нову Каледонію Франція оголосила своєю територією в 1853 році. У 1946 році вона отримала статус заморської території.

У 1988 році на тлі заворушень, спровокованих активістами з числа місцевого населення (меланезійців), ця територія отримала особливий статус відповідно до Матіньонської угоди. Згідно з цими документами, Франція поступово передавала у відання місцевої влади важливі питання самоврядування. На цей момент метрополія контролює питання оборони, грошової емісії правосуддя і внутрішньої безпеки.

Населення Нової Каледонії становить 278 тис. осіб. Французькі компанії видобувають тут золото, нікель, кобальт, марганець, залізо, хром, свинець та інші метали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram