ГоловнаСвіт

У Туреччині за підозрою у зв'язках з організацією Ґюлена затримали співробітника консульства США

Чоловікові пред'явлено звинувачення в шпигунстві та порушенні конституційного ладу.

У Туреччині за підозрою у зв'язках з організацією Ґюлена затримали співробітника консульства США
Фото: Depositphotos\jinga80

У Стамбулі за підозрою в зв'язках з організацією опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена (FETO), яку влада Туреччини звинувачує в організації держперевороту у 2016 році, затримали співробітника генконсульства США.

Про це повідомляє видання Daily Sabah

За даними видання, ініціали затриманого - M. T.

Akşam daily пише, що йдеться про Метіна Топуза.

Чоловікові пред'явлено звинувачення в шпигунстві і порушенні конституційного ладу.

За версією турецьких правоохоронних органів, Топуз контактував із "пов'язаними з FETO" колишніми високопоставленими поліцейськими.

Цих поліцейських звинувачують у тому, що вони в 2013 році провели антикорупційне розслідування з метою "заарештувати наближених до владних кіл" осіб.

У рамках справи було затримано синів міністрів і відомих бізнесменів. "Уряд називає ці операції спробою ґюленістів здійснити державний переворот", - зазначає Daily Sabah.

У Туреччині в липні 2016 року відбулася спроба військового перевороту, в організації якої влада країни звинувачує проповідника Фетхуллаха Ґюлена і пов'язану з ним FETO. Після придушення путчу Туреччиною прокотилася хвиля арештів, під час яких було взято під варту близько 50 тис. осіб. Майже 150 тис. осіб - військових, чиновників, викладачів, поліцейських, співробітників міністерств і органів юстиції - звільнили з роботи або тимчасово відсторонили від виконання обов'язків. Також було закрито низку опозиційних до влади ЗМІ.

Фетхуллах Ґюлен, що проживає в США і звинувачений Анкарою в організації невдалої спроби путчу в країні, пообіцяв повернутися в Туреччину, якщо незалежне міжнародне розслідування доведе його провину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram