ГоловнаСвіт

Затриманому в Білорусі чемпіону світу з ММА загрожує вислання до Росії

За даними ЗМІ, рішення про вислання приймають із порушенням права на захист і всього законодавства Білорусі.

Затриманому в Білорусі чемпіону світу з ММА загрожує вислання до Росії
Мурад Амриев
Фото: Газета.ру

Чемпіонові світу з ММА Мураду Амрієву, затриманому сьогодні вночі під час перетину російсько-білоруського кордону, загрожує вислання до Росії, в місто Брянськ у зв'язку з тим, що його було оголошено у федеральний розшук у Росії.

У розшукову базу даних його внесло Старопромисловське ВМВС міста Грозний, повідомляє "Новая газета".

Видання відзначає сумнівність законності підстав для оголошення Амрієва в розшук. Ще в 2014 році його було знято з розшуку з тих підстав, за якими він перебуває в базі зараз, а його розшукову справу було закрито. На цій самій підставі його відпустили з ІТТ Брянська 6 червня. Після чого Амрієв покинув Брянськ, а кадировці, які приїхали з групою захоплення і з метою забрати Амрієва в Грозний, залишилися ні з чим.

У цей момент в УВС Гомельського облвиконкому Республіки Білорусь тривають переговори з російською стороною про видачу Амрієва російській стороні. При цьому, хто саме його буде приймати з боку Росії - невідомо. Не відкидають, що це будуть чеченські силовики.

Адвокат Амрієва поки що тільки на шляху до Гомеля. Рішення про вислання приймається з порушенням права на захист і всього законодавства Білорусі. Білоруське законодавство не дозволяє в такі оперативні терміни вирішувати питання про екстрадицію, це рішення приймає тільки відомство Генпрокуратури Білорусі і це доволі тривала процедура (займає не менш ніж 40 днів).

Нагадаємо, 4 червня стало відомо, що чеченця Мурада Амрієва зняли з поїзда і затримали на станції Суземка Брянської області. Він перебував у федеральному розшуку за використання нібито підроблених документів. З розшуку за цим звинуваченням Амрієва зняли ще в 2013 році згідно з наказом МВС РФ №213, а розшукову справу закрили за відсутністю в його діях складу злочину. Однак співробітники чеченської поліції, які багато років переслідують сім'ю Амрієва і оголосили його кровну помсту, з незрозумілих причин внесли Мурада Амрієва в базу федерального розшуку 1 лютого 2017 року.

У 2013 році Мурада Амрієва затримували як заручника і катували в відділі поліції в Грозному. Поліцейські вимагали, щоб із Німеччини повернувся його старший брат, до якого в начальника поліції Грозного Магомеда Дашаєва були претензії: Дашаєв вважає, що брат Мурада Амрієва брав участь у замаху проти нього.

Сам факт замаху не встановлено, кримінальної справи, за інформацією "Новой газети", не порушували. Однак це не завадило співробітникам чеченської поліції переслідувати Амрієва.

Після того, як керівництву чеченського МВС стало відомо про затримання Мурада Амрієва, в Брянськ висунулася група захоплення, щоб забрати та відконвоювати Амрієва в Чечню. Комітет з питань запобігання катуванням заявив, що в такому випадку життю і здоров'ю Амрієва загрожує небезпека. Після втручання голови РПЛ Михайла Федотова і керівництва МВС РФ, видачу Амрієва Чечні вдалося зупинити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram