ГоловнаСвіт

Американський сенат попросив екс-голову ФБР дати свідчення про втручання Росії у вибори

Раніше екс-глава спецслужби відмовився відповідати на запитання сенаторів.

Американський сенат попросив екс-голову ФБР дати свідчення про втручання Росії у вибори
Фото: EPA/UPG

Комітет з розвідки Сенату США в середу, 17 травня, звернувся до екс-глави ФБР Джеймса Комі з проханням відповісти на запитання про розслідування можливого втручання Росії у вибори президента. Мова йде про запрошення Комі як на відкриті, так і на закриті засідання комітету, передає Німецька хвиля.

На минулому тижні комітет з розвідки вже просив Комі відповісти на запитання сенаторів, однак тоді екс-глава спецслужби відмовився.

Керівництво комітету з розвідки розраховує, що ситуація може змінитися у зв'язку з публікацією газети The New York Times, в якій йде мова про службові записки, які нібито робив Комі про всі свої контакти з президентом США Дональдом Трампом. Судячи з інформації NYT, зміст щонайменше однієї з таких записок може свідчити про спробу Трампа вплинути на перебіг розслідування стосовно його колишнього радника Майкл Флінна і його ймовірних зв'язків з Росією.

У зв'язку з публікацією NYT комітет у справах розвідки Сенату також направив лист в.о. голови ФБР Ендрю Маккейбу з проханням надати доступ до всіх службових документів Комі, в яких мова йшла про його контакти з Білим домом і міністерством юстиції у справі про російське втручання.

Юридичний комітет Сенату також попросив Маккейба надати записки Комі, але не тільки про його контакти з адміністрацією Трампа, але і колишнього президента США Барака Обами. Юридичний комітет також звернувся до Білого дому з проханням розкрити наявні записи розмов з Комі. Сенатори розраховують отримати запитану інформацію до 24 травня.

Трамп несподівано звільнив Комі минулого тижня, що стало для багатьох у США шоком і спричинило звинувачення в тому, що президент таким чином намагається перешкодити перебігу розслідування ФБР про можливі зв'язки його передвиборного штабу з Росією.

Нагадаємо, розвідка США заявила, що російське втручання у вибори президента відбувалося за наказом Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram