ГоловнаСвіт

Литва надала притулок двом чеченським геям

Литва - одна з перших країн Євросоюзу, яка прийняла геїв, які зазнали переслідувань в Чечні.

Литва надала притулок двом чеченським геям
Линас Линкявичюс

В Литву приїхали двоє геїв з Чечні, які зазнали переслідувань через їхню сексуальну орієнтацію.

Про це повідомив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, передає агентство BNS.

"Можу підтвердити, що ми оформили візи для двох вихідців з Чечні, які постраждали від переслідування через сексуальну орієнтацію", - сказав міністр агентству BNS.

Подробиць він не повідомив, проте відзначив, що Литва - одна з перших країн Євросоюзу, яка прийняла геїв, які зазнали переслідувань в Чечні. Він додав, що МЗС "координує дії з союзниками на заході".

"Ми послідовно порушували ці питання і у форматі ЄС, і в парламентських структурах Ради Європи щодо можливості допомогти і, якщо потрібно, надати притулок. Ми погоджуємо свої дії з союзниками, тому що беруть участь й інші країни", - сказав міністр.

Раніше канцлер ФРН Ангела Меркель попросила президента РФ Володимира Путіна "втрутитися в ситуацію" з геями в Чечні. Проблема переслідування гомосексуалів в республіці також обговорювалася на засіданні парламенту Великобританії.

Нагадаємо, на початку квітня "Нова газета" опублікувала два матеріали про переслідування гомосексуалів у Чечні. В першому розслідуванні повідомлялося про трьох загиблих і сотні потерпілих, у другому матеріалі були представлені історії очевидців. Видання повідомляло про наявність секретної в'язниці для геїв в Аргуні і про те, що гомосексуали в республіці зазнають тортур і шантажу. Влада Чечні всі звинувачення заперечує. Глава республіки Рамзан Кадиров заявив, що в Чечні гомосексуалів немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram