ГоловнаСвіт

Суд у Кенії заборонив закривати один з найбільших у світі таборів біженців

Кенійський уряд має намір оскаржити рішення суду.

Суд у Кенії заборонив закривати один з найбільших у світі таборів біженців
Лагерь Дадааб в Кении
Фото: EPA/UPG

Високий суд Кенії в четвер, 9 лютого, визнав незаконним рішення влади закрити один з найбільших у світі таборів біженців, розташований у поселенні Дадааб за 100 кілометрів від кордону із Сомалі.

Як повідомляє Associated Press, суд постановив, що плани уряду порушують конституцію країни, а міністерство внутрішніх справ перевищило свої повноваження.

Крім того, суд визнав незаконними плани влади вислати біженців, вважаючи це цілеспрямованими репресіями проти сомалійців. Він розпорядився зберегти комісію з роботи з біженцями, яку влада мала намір розформувати.

Уряд в Найробі має намір оскаржити рішення Високого суду. Влада країни вказує, що в Сомалі є власний уряд і президент і що ситуація в цій країні досить стабільна, щоб біженці могли повернутися туди. Кенійський уряд твердо має намір закрити табір Дадааб, оскільки вважає, що його використовують ісламісти з угруповання "Аш-Шабаб" для вербування нових бойовиків і підготовки терактів у Кенії.

Правозахисники стверджують, що від планів Найробі постраждають сомалійці, які втікають зі своєї країни через бідність і атаки ісламістів. Табір у Дадаабі довго вважався найбільшим у світі за чисельністю мешканців. У 2011 році, коли конфлікт у Сомалі гранично загострився, в цьому таборі знайшли притулок близько 580 тис. осіб. Торік їх число сягало, за різними даними, від 250 до 350 тис. Кенійська влада хоче закрити табір до травня 2017 року, а сотні тисяч сомалійських біженців відправити на батьківщину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram