ГоловнаСвіт

В Ірані сотні тисяч мітингувальників вийшли на антиамериканські демонстрації

Багато іранців у соцмережах закликали припинити спалювання прапорів США під час річниці революції.

В Ірані сотні тисяч мітингувальників вийшли на антиамериканські демонстрації
Сжигание американского флага в Тегеране (архив)
Фото: EPA/UPG

Сотні тисяч іранців вийшли на демонстрації з нагоди 38-ї річниці Ісламської революції - перевороту, результатом якого стали еміграція шаха Реза Пехлеві, скасування монархії і встановлення режиму аятоли Хомейні.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на іранське державне телебачення.

Мітингувальники вигукували антиамериканські й антиізраїльські гасла, а також топтали ногами портрети голови уряду Біньяміна Нетаньяху, екс-президента США Барака Обами і нинішнього американського лідера Дональда Трампа. Під час маршу в Тегерані мітингувальники розгорнули транспаранти з написом "Смерть Америці", а також палили ляльок, що зображують Трампа.

Виступаючи на багатотисячному мітингу в Тегерані, президент Ірану Хасан Рухані заявив, що Ісламська Республіка не відступить перед погрозами і зуміє дати різку відсіч "розпалювачам війни". Рухані також пригрозив, що тому, хто намагається говорити з Іраном мовою погроз, доведеться про це гірко пошкодувати.

Разом з тим багато іранців у соціальних мережах "Твіттер" і Facebook використовували хештег #LoveBeyondFlags (Любов, незважаючи на прапори), щоб закликати покласти край спалюванню американських прапорів під час святкування річниці революції.

День перемоги ісламської революції, за іранським календарем, відзначається слідом за річницею повернення в Іран і приходу до влади аятоли Хомейні.

Раніше президент США Дональд Трамп назвав Іран "терористичною державою номер один". 1 лютого адміністрація Трампа заявила про "офіційне попередження" Ірану з приводу тестового запуску балістичної ракети, проведеного 29 січня.

3 лютого США ввели нові санкції проти Ірану. Під обмеження потрапили 13 громадян Ірану, ОАЕ, КНР, Кувейту і Лівану, а також 12 організацій з цих держав. Причиною введення нових санкцій Мінфін США назвав боротьбу з тероризмом і порушення режиму нерозповсюдження ядерної зброї.

Вже 4 лютого стало відомо, що Іран провів нові ракетні випробування, незважаючи на введені напередодні санкції.

А 8 лютого духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї закликав іранців вийти на антиамериканські демонстрації в річницю Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram