ГоловнаСвіт

Росіяни бояться міжнародних проблем більше, ніж внутрішніх, - опитування

Передвиборна ситуація в зв'язку з виборами до Держдуми поки що не впливає.

Росіяни бояться міжнародних проблем більше, ніж внутрішніх, - опитування
Фото: EPA/UPG

Міжнародне напруження, побоювання конфліктів і військових дій між країнами вийшли на перше місце в "рейтингу страхів" росіян, відтіснивши на другу позицію побоювання щодо подорожчання або зникнення з продажу звичних товарів і знецінення заощаджень.

Про це повідомляє Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД) за результатами липневого опитування, пише Newsru.com.

У цьому місяці зафіксовано ослаблення страхів, пов'язаних з економічною ситуацією і низкою соціальних проблем, при цьому за більшістю показників ситуацію сьогодні можна охарактеризувати як більш напружену, ніж рік тому, відзначають дослідники.

Набагато менше, порівняно з попереднім місяцем, росіян почали лякати розгул злочинності, заворушення і конфлікти всередині країни на політичному, національному чи релігійному ґрунті, погіршення здоров'я, труднощі з отриманням медичної допомоги та ліків, стихійні лиха. Ще менше - зниження доходів, у тому числі урізання і затримка зарплати, втрата роботи і конфлікти в своїй родині.

"У липні соціальне самопочуття росіян дещо поліпшилося, насамперед за рахунок стабілізації соціально-економічної ситуації і традиційного розслаблення в зв'язку з відпускним сезоном, - коментує ці дані генеральний директор ВЦВГД Валерій Федоров. - Політичний розігрів у зв'язку з запланованими на вересень виборами в Держдуму поки не вносить прогнозовано негативного внеску, ймовірно, він проявиться ближче до дня голосування".

"На цьому тлі міжнародне напруження не знижується, чому стали підтвердженням політична криза в Туреччині, низка терактів у Західній Європі, чергова ескалація війни в Сирії і справжня драма навколо недопуску частини російських спортсменів на Олімпіаду в Ріо. Все це знову вивело побоювання, пов'язані з обстановкою в світі, на перше місце в "карті страхів" росіян за підсумками липня", - пояснив він.

Ініціативне всеросійське опитування ВЦВГД було проведено 16-17 липня в 130 населених пунктах у 46 областях, краях і республіках і дев'яти федеральних округах країни. Обсяг вибірки - 1600 осіб. Для цієї вибірки максимальний розмір помилки з імовірністю 95% не перевищує 3,5%, стверджують дослідники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram