ГоловнаСвіт

З території Білорусі не буде збройної агресії проти України, - посол

Посол Білорусі в Україні нагадав, що Мінськ підтримує територіальну цілісність України

З території Білорусі не буде збройної агресії проти України, - посол
Валентин Величко
Фото: Макс Левин

З території Білорусі не буде збройної агресії проти України - ні за участю білоруських збройних сил, ні за участю армій "третіх країн".

Про це посол Білорусі в Україні Валентин Величко повідомив під час презентації дослідження Інституту зовнішньої політики "Аудит зовнішньої політики: Україна-Білорусь" у Києві в середу, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Однозначну оцінку дав глава нашої країни: з нашої території ніколи не буде агресії. Понад те, жодній третій країні не буде дозволено проводити агресію", - сказав посол.

Дипломат підкреслив також, що Білорусь підтримує територіальну цілісність України.

Він також нагадав, що Мінськ не схвалює участь своїх громадян у збройних конфліктах на території України, і за це передбачена кримінальна відповідальність. "Ми проводимо мирну політику, і хто її порушує - мусить понести відповідальність", - додав Величко.

У свою чергу екс-посол України в Білорусі Роман Безсмертний вважає, що знаходження Мінська в геополітичній орбіті Москви несе ризики безпеці, в тому числі і для самої Білорусі.

"Шановному послу хочу сказати одну фразу: знаходження Білорусі в цьому просторі - ОДКБ, Митний союз, ЄврАЗС тощо, зовсім не гарантує безпеку. Понад те, воно провокує цю проблему - тільки не на західному чи південному кордоні, а на східному... Зверніть увагу, що відбувається, легально і нелегально, на території Вітебської і Гомельської областей", - сказав Безсмертний.

При цьому як аналогію Безсмертний навів нещодавні події на півночі Казахстану.

Як відомо, Білорусь має союзницькі зобов'язання у зв'язку з її членством в ОДКБ і Союзній державі Росії і Білорусі.

Нагадаємо, 5 червня у казахському Актобе невідомі напали на два збройові магазини і військову частину. У результаті їхніх дій загинули сім мирних жителів, 13 нападників застрелили. Ще 38 осіб з мирного населення отримали поранення. Зазначалося, що нападники могли бути прихильниками радикальних релігійних течій.

Відповідальність за теракт взяла на себе "Армія Визволення Казахстану". У прес-релізі організації, що надійшов до редакції "Дождя", повідомляється, що "сьогодні в Актобе дали перший бій бандитам, які захопили нашу країну". Однак спецслужби Казахстану заявили, що такої організації не існує.

Напередодні, 7 травня, спецслужби Казахстану заявили про запобігання держперевороту. В організації перевороту звинуватили проросійського бізнесмена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram