ГоловнаСвіт

США заявили про "небезпечне" перехоплення свого літака китайськими винищувачами

МЗС КНР зажадало від США припинити патрулювання біля китайської території

США заявили про "небезпечне" перехоплення свого літака китайськими винищувачами
Фото: thediplomat.com

Два китайські винищувачі J-10 "небезпечно" перехопили американський літак-розвідник RC-135 в міжнародному просторі над Східно-Китайським морем.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на Тихоокеанське командування ЗС США.

У заяві командування йдеться, що один із китайських літаків наблизився до американського занадто швидко. Ніяких інших "провокаційних маневрів" скоєно не було. Не повідомляється, наскільки близько китайський винищувач наблизився до американського літака.

Як випливає із заяви командування, Пентагон обговорює інцидент з КНР через відповідні дипломатичні та військові канали.

У міноборони КНР заявили, що вивчають деталі інциденту. "Судячи зі звіту, США знову навмисно роздмухують питання тісного спостереження за Китаєм військовими літаками США. Китайські військові льотчики постійно здійснюють операції згідно з законом і правилами, а також вони професійні та відповідальні", - заявили Рейтер у відомстві.

У МЗС КНР зажадали від США припинити патрулювання біля китайської території.

У травні китайські винищувачі провели "небезпечне" перехоплення американського літака-розвідника, що здійснював патруль над Південно-Китайським морем, нагадує Рейтер. Тоді, за даними американського оборонного відомства, китайські винищувачі J-11, перебуваючи в міжнародному просторі, наблизилися до американського літака на небезпечну відстань - 15 метрів.

Нагадаємо. що Вашингтон звинувачує Пекін у мілітаризації Південно-Китайського моря після створення штучних островів. Пекін, у свою чергу, критикує збільшення військово-морських патрулів США та американських навчань в Азії.

У Південно-Китайському морі зберігається напружена ситуація, оскільки на спірні острови претендують Китай, Тайвань, Малайзія, Філіппіни, Бруней і В'єтнам. Найбільш напруженою є ситуація навколо рифа Скарборо, а також архіпелагу Спратлі, який, як вважається, багатий нафтою і газом. Крім того, острови архіпелагу мають стратегічне значення: зведення там злітно-посадкових смуг, яким активно займається КНР, значно посилить китайські позиції в регіоні. У червні 2014 року Китай почав будувати у спірних акваторіях штучні острови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram