ГоловнаСвіт

Глава МВФ пообіцяла знайти вихід із кризи

Лагард не говорить, чи відмовиться Греція від євро.

Глава МВФ пообіцяла знайти вихід із кризи
Фото: EPA/UPG

Європейці довго жили розкошуючи і тепер їм доводиться розплачуватися.

Про це заявила глава МВФ Крістін Лагард в інтерв'ю британській The Guardian і пообіцяла допомогти з рецептами.

"Вихід знайдеться. Обов'язково. Ми його придумаємо", - сказала Лагард у відповідь на питання про можливе подолання кризи.

Вона перерахувала кілька приводів для оптимізму.

"По-перше, протекціонізм не відродився. По-друге, процитую прекрасну фразу Роберта Музіля: "Людина здатна на все, що завгодно, у тому числі на найкраще", - заявила глава МВФ.

Лагард також побачила в Італії, що одна людина здатна переломати ситуацію: новий прем'єр-міністр Маріо Монті "не турбується про власне політичне майбутнє, воно його не хвилює, він робить свою роботу і повертає впевненість".

Журналістка видання Декко Ейткенхед зазначила, що фактично МВФ говорить грекам та іншим європейцям: "Ви жили розкошуючи, а тепер час за це розплачуватися".

"Правильно", - спокійно кивнула Лагард.

А як же діти - вони ж ні в чому не винні? "Але їх батьки відповідальні за ситуацію. Батьки мають платити податки", - відрубала глава МВФ.

Лагард відмовилася давати більш точні відповіді на питання, чи стане ще гірше ("я на кавовій гущі не ворожу"), і на питання, чи відмовиться Греція від євро.

Журналістка не здавалася: "В майбутньому історики напишуть, що фінансова криза почалася 2008 року. А яку дату її завершення вони вкажуть?".

"Хм-м, після рисочки? Після "2008"? Дві тисячі", - твердо відповіла Лагард. Коли спантеличена журналістка повторила питання, Лагард розсміялася: "Я впевнена в перших двох цифрах: 20. Але щодо двох останніх - наразі точно не скажу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram