ГоловнаСвіт

BBC використав у новині про Хулу фото з ​​Іраку

Знімок зроблено 2003 року.

BBC використав у новині про Хулу фото з ​​Іраку

Сайт BBC News використав фотографію 2003 року з Іраку, щоб проілюструвати новину про загибель понад 100 мирних жителів у сирійському місті Хула наприкінці травня.

Про це повідомляє The Daily Telegraph.

Новину під заголовком "Бійню в Хулі засудили, невдоволення народу зростає" було опубліковано на сайті BBC News 27 травня. На ілюстрації до новини маленький хлопчик стрибав серед десятків трупів, загорнутих у білі мішки. Редакція сайту додала, що фотографію зробив у Хулі невідомий активіст і що її достовірність поки не можна підтвердити.

Тим часом, як з'ясувала The Daily Telegraph, світлина належить фотографові Марко ді Лауро, який співпрацює з Getty Images. 2003 року Лауро зняв тіла іракців, знайдені в пустелі на південь від Багдада. Лауро заявив в інтерв'ю виданню, що його здивувало, що така велика новинна організація, як ВВС, не перевіряє джерел і готова публікувати фотографії, незалежно від того, хто їх зробив: професійний фотограф, активіст чи цивільний журналіст. Він також заявив, що підміна знімку однієї різанини фотографією іншої виглядає як навмисна пропаганда.

Редакція BBC News уже видалила знімок із сайту. Представник ВВС заявив, що фотографію активно поширювали через соціальні мережі в перші години після обстрілу Хули і що саме тому редакція опублікувала знімок із згадкою про те, що його достовірність поки не підтверджено.

Влада Сирії почала обстріл міста Хули, розташованого в провінції Хомс, у п'ятницю, 25 травня. Унаслідок обстрілу загинули 108 осіб (серед них 49 дітей), іще більш ніж 300 отримали поранення. Рада Безпеки ООН засудила уряд Сирії за бійню в Хулі. Натомість уряд Сирії обстріл міста спростував.

Протистояння між урядовими військами та повстанцями в Сирії триває з березня 2011 року. Відтоді, за даними ООН, загинуло вже близько 10 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram