ГоловнаСвіт

До США з'їхалися нобелівські лауреати

Обама на саміт не приїхав.

До США з'їхалися нобелівські лауреати
Лауреаты Нобелевской премии мира
Фото: ИТАР-ТАСС

У Чикаго відбувається саміт лауреатів Нобелівської премії миру. У зустрічі беруть участь 11 осіб, яких удостоєно цієї нагороди в різні роки. Зокрема: колишній президент СРСР Михайло Горбачов, екс-президенти США і Польщі Джиммі Картер і Лех Валенса, а також Далай-лама і всесвітньо відомий професор економіки з Бангладеш Мухаммад Юнус.

Серед тем триденного саміту, який відкрився в понеділок і відбувається у США вперше, - підтримання миру та подолання культурної лакуни між молоддю різних країн. "Людство повинно заявити, що війна стоїть на останньому місці, а переговори - на першому", - наголосив Картер під час спільної дискусії в Університеті штату Іллінойс.

У рамках саміту пройдуть заходи в Музеї образотворчих мистецтв Чикаго і залі Чиказького симфонічного оркестру. У понеділок лауреати премії відвідали понад 10 шкіл міста. Відбулася вечеря з екс-президентом США Біллом Клінтоном. Голова адміністрації Сполучених Штатів Барак Обама, який також є лауреатом Нобелівської премії миру, не взяв участі в зустрічі.

Під час саміту американському акторові та режисеру Шонові Пенну буде вручено престижну Премія саміту миру за заслуги у справі надання гуманітарної допомоги жителям Гаїті, які постраждали внаслідок руйнівного землетрусу 2010 року.

Зустріч лауреатів Нобелівської премії, яку проводять уже вдванадцяте і яка має назву "Говори гучніше на захист свободи і прав", проходить у Чикаго лише за кілька тижнів до саміту НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram