ГоловнаСвіт

Британці створюють "розумний" електромобіль

Автомобіль розрахований на осіб похилого віку.

Британці створюють "розумний" електромобіль
Фото: ИТАР-ТАСС

Учені Великобританії створюють "розумний" електромобіль, який дозволить автолюбителям віком старше 65 років упевненіше почуватися на дорозі.

Оснащений низкою пристроїв - від спостереження за поглядом водія до біометричних технологій, які контролюють його пульс і стан серцево-судинної системи, - модифікований електромобіль "Пежо іон" стежитиме за концентрацією, рівнем стресу і поведінкою людини, яка сидить за кермом.

Цю своєрідну "лабораторію на колесах" розробила група вчених з університету англійського міста Ньюкасл як частину більш широкого дослідницького проекту, мета якого забезпечити високий рівень безпеки на дорозі, коли транспортним засобом керує літня людина. Оскільки, згідно зі статистичними даними, саме ця вікова група створює під час руху найбільше ситуацій підвищеного ризику.

Наразі у Великобританії налічують близько 6 млн водіїв віком старше 70 років і 120 осіб, чий вік уже перевалив за сто років.

"Ми повинні визнавати, що з роками наша реакція сповільнюється, і люди втрачають упевненість у своїх навичках, - розповів керівник проекту. - У підсумку, вони відмовляються сідати за кермо раніше, ніж це можна зробити насправді. Ми ж шукаємо способи підвищення рівня безпеки водіння, виходячи з того, що автомобіль дає людині велику свободу дій і підтримує життєвий тонус".

Розробки вчених із Ньюкасла можуть привести до впровадження низки нових технологій для допомоги людям похилого віку. Серед них - паркувальні датчики для покриття "сліпих зон", "фронтальні радари", що визначають відстань до інших транспортних засобів та інші підказки, що проектуються на лобове скло машини.

Електромобіль буде представлено громадськості в червні цього року в США на семінарі з проблем старіння, мобільності і якості життя. Випробування його триватимуть протягом наступного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram