>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Україні можуть зарахувати технічні поразки за матчі з Португалією і Люксембургом, - юрист CAS (оновлено)

Законність натуралізації Жуніора Мораеса під питанням.

Україні можуть зарахувати технічні поразки за матчі з Португалією і Люксембургом, - юрист CAS (оновлено)
Жуниор Мораес
Фото: EPA/UPG

Напередодні збірна України у вольовому стилі обіграла команду Люксембургу 2:1, виборола четверте очко на старті відбору Євро-2020 і очолила групу В.

Однак ці очки українці можуть втратити.

Виявляється, натуралізацію Жуніора Мораеса можуть визнати незаконною, що призведе до двох технічних поразок, повідомляє португальське видання MaisFutebol.

Видання звернулося до профільного португальського судді в структурі ФІФА у Лозанні Ногейре да Роче, який підтвердив, що у випадку з Мораесом ймовірне порушення статті 7 статуту ФІФА.

Зокрема, у статті 7 сказано, що "гравець, який отримує нове громадянство, може представляти національну збірну, тільки якщо він народився на території відповідної федерації, якщо біологічні батьки народилися на території відповідної федерації, якщо бабуся і дідусь народилися на території країни або він прожив безперервно впродовж не менш ніж п'яти років після досягнення 18-річного віку на території відповідної федерації".

У випадку з Жуніором Мораесом, незважаючи на те, що в Україну бразилець переїхав у 2012 році, він ніколи не жив у нашій країні безперервно п'ять років: максимум - чотири роки і вісім місяців, оскільки в лютому 2017 року він покинув Україну, вирушивши в оренду в китайський "Тяньцзінь Цюаньцзянь". Через чотири місяці, в червні, футболіст повернувся в Україну і відтоді близько двадцяти місяців проживає тут.

Таким чином, гравець і ФФУ, можливо, порушили цю статтю Статуту ФІФА. У такому випадку, навіть незважаючи на те, що Мораес отримав український паспорт, він не мав права грати за збірну України.

Джерело закликає свою федерацію звернутися до ФІФА, чий регламент міг бути порушений, і в УЄФА, яка організовує відбір на Євро-2020, для прояснення ситуації.

Якщо буде підтверджено, що Мораес не міг грати, Україну можуть покарати штрафом аж до двох технічних поразок.

Нагадаємо, Мораес дебютував за збірну України в матчі з Португалією, вийшовши на заміну, а в переможному матчі з Люксембургом вийшов у стартовому складі.

Оновлення. Своєю чергою, спортивні юристи дали роз'яснення щодо законності ігор за збірну України натуралізованого Мораеса, повідомляє betnews365.com.

При цьому експерти юриспруденції навели такі факти:

  • в Україні безперервним роком проживання вважається перебування на території країни 183 дні на рік;
  • під час визначення кількості років, безперервно прожитих у країні, для громадянства ФІФА включаються норми місцевого законодавства;
  • коли Мораес виступав у Китаї в оренді, він сумарно провів того року понад 183 дні на території України, а отже, порушення не було;

Тож норма внутрішнього законодавства України дає змогу сказати про те, що гравець прожив на території країни 5 років і більше, а відтак має право на зміну "футбольного громадянства ФІФА". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram