ГоловнаСуспільствоВійна

ЗМІ: США дозволили постачання зброї для бригади "Азов"

Підрозділ Національної Гвардії нарешті отримає доступ до американського озброєння.

ЗМІ: США дозволили постачання зброї для бригади "Азов"
Фото: АЗОВ

Видання The Washington Post повідомляє, що адміністрація президента США Джо Байдена зняла чинну упродовж практично десяти років заборону на використання своєї зброї бригадою "Азов", яка входить до складу Національної Гвардії.

Журналісти стверджують, що Державний департамент Сполучених Штатів провів перевірку військового підрозділу на відповідність критеріям "закону Ліхі" – однієї з норм американського права, відповідно для якої заборонено постачати озброєння закордонним групам, які вчиняли злочини проти прав людини. Жодних ознак порушень чиновники не знайшли, тож було вирішено зняти обмеження.

Співрозмовник видання з Держдепартаменту не повідомив, коли саме було скасовано заборону. Також невідомо, чи була вже передана "Азову" американська зброя. 

Окрім техніки зі США, бійці бригади отримають також змогу брати участь у тренуваннях та навчаннях, які організовує Пентагон. 

Закон Ліхі

Розділ 620М закону США про надання допомоги іноземним державам від 1961 року також відомий як закон "Ліхі". Український уряд у 2021 році зобов'язався не виділяти жодної допомоги, отриманої від США у рамках закону про надання допомоги іноземним державам від 1961 року або закону про контроль за експортом озброєнь чи похідного законодавства, будь-якому підрозділу сил безпеки України, щодо якого Уряд Сполучених Штатів Америки поінформував дипломатичними каналами про заборону на отримання ним такої допомоги на підставі закону "Ліхі".

Такий закон застосували проти українського "Азову" в 2017 році, і бійці не могли отримувати американську допомогу. Командир 12-ої бригади спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України Денис Прокопенко в колонці на УП писав, що "усі основні звинувачення, які закидають «Азову», неодноразово спростовувалися на основі фактів у мережі та ЗМІ". 

З моменту ухвалення закону в 1997 році допомога США була заблокована для сотень підрозділів по всьому світу, звинувачених у порушеннях прав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram