ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за понеділок, 23 жовтня: 38 бойових зіткнень, кадрові зміни у Службі безпеки

38 бойових зіткнень, наступальні дії Сил оборони, ворожі обстріли, примусова евакуація дітей на Донеччині. Яким запам’ятається 607-й день повномасштабної війни.

Головне за понеділок, 23 жовтня: 38 бойових зіткнень, кадрові зміни у Службі безпеки
Фото: Донецька обласна прокуратура

Президент Володимир Зеленський провів низку кадрових змін у Службі безпеки та її обласних управліннях.

Відповідні укази розміщені на сайті глави держави.

Докладніше про звільнення і призначення – в новині.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що упродовж доби відбулось 38 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 1 ракетного та 52 авіаційних ударів, здійснив 15 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та ще 3 - по зенітно-ракетних комплексах противника. Підрозділи ракетних військ знищили 8 артилерійських засобів, станцію РЕБ, понтонно-мостову переправу ворога та уразили 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 23 жовтня – в нашій новині.

У восьми населених пунктах Бахмутського та Покровського районів Донеччини оголосили примусову евакуацію дітей, повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Відповідне рішення ухвалили нині на засіданні Координаційного штабу з питань обов’язкової евакуації. Йдеться про евакуацію приблизно 250 дітей. Їх вивезуть у супроводі одного з батьків або ж законного представника до початку холодів.

"Спочатку евакуйованих направляють у гуманітарний хаб. Там вони можуть перепочити, поїсти й отримати всебічну підтримку і допомогу. Далі їх прийме Житомирщина. Там вони безкоштовно будуть забезпечені прихистком, соціальними виплатами, гуманітарною допомогою і психологічною підтримкою", - зазначили в МінТОТ.

Наразі 41 дитину вже забрали у безпечні місця.

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква вважає, що російські активи слід не просто заморозити, а використати для відновлення України.

Про це він розповів в інтерв’ю LB.ua. Жовква зазначив, що кілька місяців тому українська сторона говорила, що через пункт 7 Формули миру (притягнення російського керівництва до відповідальності) у партнерів було найбільше запитань.

Наразі роботу над Формулою миру розділили на кілька рівнів. Базовий – це зустрічі в Києві щодо кожного пункту на рівні послів чи представників посольств.

"Остання (зустріч, - ред.) була присвячена саме сьомому. Ми говорили про відповідальність Росії: про створення трибуналу, відшкодування збитків, використання заморожених активів. До цього обговорення долучилося найбільше посольств порівняно з попередніми раундами перемовин – майже 80 держав були представлені. Окрім країн Глобального Півдня, додалися нові учасники. Зокрема був посол Ізраїлю", - розповів Жовква, наголосивши, що результати зустрічі були "дуже позитивні".

Докладніше – в новині та в інтерв’ю.

Топдипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що представники МЗС країн Європи не змогли домовитися щодо виділення траншу у 500 мільйонів євро для військової допомоги Україні. Про це дипломат повідомив на пресконференції у Люксембурзі після спільного засідання міністрів закордонних справ країн ЄС.

Раніше повідомлялося, що рішення заблокувала Угорщина.

"Ми також обговорили схвалення багатомільярдної окремої програми фінансування військової допомоги Україні в межах Європейського фонду миру, але наразі чекаємо політичних вказівок Європейської ради", – додав топдипломат.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram