ГоловнаСуспільствоВійна

Українські спецслужби ледь не вбили начальника Генштабу Росії Герасимова, - WP

Також вдалося ліквідувати низку ворожих командирів.

Українські спецслужби ледь не вбили начальника Генштабу Росії Герасимова, - WP
Валерій Герасимов
Фото: російське Міноборони

Нові розвідувальні можливості України завдяки співпраці з партнерами дали можливість провести низку ефективних спецоперацій і ліквідувати ворожих командирів. Серед них ледь не опинився керівник Генштабу РФ Валерій Герасимов, передає The Washington Post.

За словами чиновників, з 2015 року ЦРУ США витратило десятки мільйонів доларів на те, щоб перетворити спецслужби України, створені за радянських часів, на потужних союзників у боротьбі з Москвою. 

Американське агентство надало Україні передові системи спостереження, навчило новобранців на об'єктах в Україні, а також у Штатах, побудувало нові штаб-квартири для підрозділів української військової розвідки та обмінювалося розвідданими у масштабах, які були неймовірні до того, як Росія незаконно анексувала Крим і вторгнулася на Донеччину і Луганщину.

Ступінь взаємодії ЦРУ зі Службою безпеки України раніше не розголошувався. Представники американської розвідки наголосили, що агентство не брало участі в операціях, які планувала СБУ, що їхня робота зосереджена на зміцненні можливостей служб зі збору розвідданих про небезпечного противника. 

За останні 20 місяців СБУ та Головне управління розвідки Міноборони України організували десятки вбивств російських чиновників на окупованих територіях, а також колаборантів, офіцерів за лінією фронту та відомих прихильників війни у глибині Росії. За словами українських та західних чиновників, серед убитих - колишній командир російського підводного човна, який робив пробіжку в парку Краснодара на півдні Росії, і військовий блогер у кафе в Санкт-Петербурзі.

"Ми ніколи не залучали наших міжнародних партнерів до таємних операцій, особливо за лінією фронту", - сказав колишній співробітник української Служби безпеки. Україна також уникала використання зброї та обладнання, походження яких можна було відстежити у США.

За словами співрозмовників видання, представники ЦРУ висловили заперечення після деяких операцій, але не припинили підтримку українських колег.

Серед таких була операція зі знищення начальник російського Генштабу Герасимова. Як повідомляє "Українська правда" з посиланням на NYT, американці отримали інформацію про плани Герасимова відвідати передову. Однак приховали ці дані від українських партнерів, оскільки побоювалися що замах може спровокувати війну між РФ і США.

Однак українська сторона дізналася про цю поїздку і розпочала атаку на позиції ворожого генерала. Поки американці спохопилися і попросили цього не робити, було пізно - операція була в розпалі. 

Під час того удару загинули десятки окупантів. Щоправда, Герасимова серед них не було. Опісля російська військова верхівка зменшила чисельність своїх візитів на фронт

Нагадаємо, влітку стало відомо, що українські військові ліквідували начальника штабу 35-ї загальновійськової армії ЗС РФ генерал-майора Сергія Горячова та ще ряд старших офіцерів штабу.

Крім того, в районі Бердянська вбили російського генерал-лейтенанта Олега Цокова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram