ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Не допустити епідемії: Фонд Ріната Ахметова передав медикам України 300 000 тестів на коронавірус Актуально

300 000 тестів для України закупив і передав медикам Фонд Ріната Ахметова. Тести вже надійшли до державних лікарень у Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Львівській, Київській областях, а також у Києві.

“Коронавірус – загальнонаціональна проблема. Сьогодні під загрозою кожен українець. Щоби не допустити стрімкого поширення вірусу, необхідно оперативно перевіряти людей із груп ризику, насамперед із симптомами COVID, ізолювати та лікувати хворих. Фонд закрив значну потребу в тест-системах регіонів, у яких працюють підприємства групи SCM”, – сказала Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Медики високо відгукуються про якість експрес-тестів, закуплених Фондом. Їхня чутливість – 87 %, а специфічність – 99 %. Це дає змогу максимально точно підтвердити або спростувати діагноз COVID-19.

“Ці тести мають високу ефективність, вони визначають наявність вірусу за антитілами-імуноглобулінами. Вони допоможуть правильно сортувати пацієнтів під час госпіталізації й у такий спосіб зменшити кількість внутрішньогоспітальних заражень. 300 000 тестів від Фонду Ріната Ахметова – колосальна допомога Україні”, – зазначив доктор медичних наук Сергій Дубров, президент Асоціації лікарів-анестезіологів.

Лікарні та амбулаторії, які отримали тести, були визначені Міністерством охорони здоров’я України. Ці тести будуть проводити абсолютно безкоштовно для пацієнтів із підозрою на коронавірус.

Частину експрес-тестів, отриманих від Фонду Ріната Ахметова, було доставлено в центри надання первинної медичної допомоги. Це передова коронавірусного фронту.

“Допомога Фонду Ріната Ахметова просто неоціненна. Експрес-тести в нас роблять мобільні бригади, які проводять дослідження на виїздах, вдома в пацієнтів. Це дає змогу своєчасно виявляти та госпіталізувати хворих, що зі свого боку дає змогу захистити від загрози зараження інших людей, і зокрема лікарів. Тому щиро дякуємо Фонду за таку співпрацю”, – сказала директор Київського центру первинної медико-санітарної допомоги Валентина Рейф.

За словами головного лікаря Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова Сергія Риженка, експрес-тести сьогодні відіграють величезну роль у роботі медиків.

“Ми дуже цінуємо та вдячні за всю допомогу, яка рятує життя. Саме так ми зможемо перемогти коронавірус. До приймального покою лікарні ім. Мечникова надходять 200 людей на день. І в цій ситуації саме експрес-тести якраз можуть поставити швидкий діагноз і підказати подальші шляхи лікування хворого”, – пояснив Сергій Риженко.

В. о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін підкреслив, що Фонд Ріната Ахметова постійно допомагає країні, і найважливіша допомога надана в боротьбі з пандемією коронавірусної інфекції. За його словами, експрес-тести – одна з головних потреб лікарів.

“Швидкі тести дають медикам можливість приймати ефективні епідеміологічні рішення”, – сказав Ігор Кузін.

Фонд Ріната Ахметова купує для медиків також обладнання для аналізу проб. Так, Маріупольська філія Донецького обласного лабораторного центру МОЗ України отримала аналізатор проб QuantStudio™ 5 у комплекті з тест-системою SARS-CoV–2 onestep RT-PCR, CE-IVD і боксом біобезпеки E Series 120 cm, MSC-IIA-E120, Metisafe. Це обладнання дасть медикам змогу якісно визначати в лабораторних умовах наявність коронавірусу.

Рінат Ахметов направив на боротьбу з COVID-19 300 мільйонів гривень. Для цього він об'єднав усі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвест та інших активів SCM для допомоги Україні.

Ще в лютому, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд першим у країні відреагував на світовий виклик загрози пандемії коронавірусу. Уже закуплено та передано МОЗ обладнання для ефективного лікування ускладнень COVID-19 – висококласні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ) і кисневі концентратори.

Зокрема, апарати ШВЛ від Фонду встановлено в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях Полтави та Рівного також встановлені кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду постачено до Волинської обласної інфекційної лікарні. Медзаклади, які вже отримали обладнання від Фонду, визначало Міністерство охорони здоров’я України.

Фонд також придбав засоби індивідуального захисту для українських медиків: унікальний ізолювальний мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих EgoZlin biobag EBV, захисний біологічний і протихімічний костюм із фільтрувально-вентиляційною установкою EOBO-20 EgoZlin, захисні одноразові комбінезони від хімічних засобів, інфрачервоні термометри з лазерною указкою, багатошарові респіратори, захисні маски, окуляри.

Ще 22 апарати ШВЛ встановлено в автомобілях неонатальної швидкої допомоги, переданих Фондом у всі області країни за проєктом «200 швидких для України».

Фонд Ріната Ахметова також закупив аналізатори проб на коронавірус у комплекті з тест-картриджами для них.

Фонд Ріната Ахметова в співпраці з Мінцифри створили освітні серіали для педагогів («Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і школярів («Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і Youtube-каналі.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один під час карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов та відомий журналіст Савік Шустер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram