ГоловнаСуспільствоПодії

Чотирьом затриманим у Бахчисараї кримським татарам інкримінують участь у "Хізб ут-Тахрір"

Одного з тих, у кого пройшли обшуки, допитали як свідка.

Чотирьом затриманим у Бахчисараї кримським татарам інкримінують участь у "Хізб ут-Тахрір"
Фото: Крымская солидарность

Чотирьом затриманим у Бахчисараї кримським татарам інкримінують участь в організації "Хізб ут-Тахрір". Про це у коментарі кореспонденту LB.UA розповів адвокат Елем Семедляєв.

"Сьогодні затримували п'ятьох людей, але Енвера Мустафаєва після обшуку доставили у ФСБ і допитали як свідка. Він послався на 51 статтю (Конституції РФ - Ніхто не зобов'язаний свідчити проти себе самого, свого чоловіка і близьких родичів, - LB), і його відпустили. А інших чотирьох затриманих звинувачують за частиною 2 статті 205.5 в участі у "Хізб ут-Тахрір", яка на території РФ визнана терористичною. Їх допитали в якості підозрюваних, і у слідчого є два дні, щоб клопотати про обрання їм запобіжного заходу", - повідомив правозахисник.

Також, за словами адвоката, обшуки в будинках кримських татар проводилися без рішення суду, що, на його думку, є порушенням.

"Сьогодні, 11 березня, обшуки провели за постановою прокурора, ми вважаємо це порушенням, тому що такі дії можна здійснювати тільки у виняткових випадках, такого випадку ми не бачимо. Також сьогодні під час слідчих дій слідчий ознайомив нас з постановою про проведення амбулаторної психіатричної експертизи, і хотів відібрати зразки голосу, але ми від цього відмовилися, тому що вважаємо себе невинуватими", - додав адвокат.

Нагадаємо, вранці 11 березня, співробітники підконтрольної РФ ФСБ у Криму провели обшуки за сімома адресами проживання і роботи кримських татар. Під час обшуків було затримано 5 осіб, четверо з них російська ФСБ допитала як підозрюваних за ч.2 ст 205.5 КК РФ (участь у діяльності організації, яка відповідно до законодавства Російської Федерації визнана терористичною).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram