ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВООЗ: COVID-19 - ще не пандемія, а кілька епідемій у різних частинах світу

"Чи володіє цей вірус пандемічним потенціалом? Абсолютно".

ВООЗ: COVID-19 - ще не пандемія, а кілька епідемій у різних частинах світу
Фото: EPA/UPG

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що коронавірус COVID-19 ще не став пандемією, незважаючи на нові спалахи в Італії, Ірані та Південній Кореї. На 24 лютого зареєстровано 2074 випадки COVID-19 за межами Китаю, померли 23 людини. Вірус потрапив у 28 країн світу.

"Чи володіє цей вірус пандемічним потенціалом? Абсолютно. Чи перебуваємо ми вже на цьому етапі? За нашою оцінкою - ще ні", - сказав на брифінгу в понеділок генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

За його словами, наразі немає неконтрольованого глобального поширення коронавірусу, немає широкомасштабних важких захворювань або випадків смерті.

"Те, що ми бачимо, - це епідемії в різних частинах світу, які по-різному впливають на країни і вимагають індивідуального підходу", - сказав Гебрейесус.

Він визнав, що раптове збільшення кількості нових випадків COVID-19 за межами Китаю викликає занепокоєння. При цьому він закликав керуватися фактами, а не страхом.

"Використання слова "пандемія" в даний час не відповідає дійсності, і, безумовно, може викликати страх. Ми повинні зосередитися на стримуванні, роблячи все можливе, щоб підготуватися до потенційної пандемії", - додав Гебрейесус.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я 24 лютого заявило про готовність медичної системи України до коронавірусу. Поки що жодного випадку хвороби в країні не зареєстрували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram