ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна більше не буде блокувати ексгумацію польських поховань, - глава Інституту нацпам'яті

Дробович підкреслив, що вандалізм неприпустимий з будь-якого боку.

Україна більше не буде блокувати ексгумацію польських поховань, - глава Інституту нацпам'яті
Антон Дробович
Фото: prm.ua

Глава Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович заявив, що Україна більше не буде перешкоджати ексгумації польських поховань.

Про це він розповів в інтерв'ю телеканалу "Прямий".

"Щодо блокування ексгумації поховань, я вважаю, що таке більше не повториться, бо це питання гуманізму і загальнолюдської поваги. Ми не будемо зі свого боку перешкоджати і, думаю, що Польща також не перешкоджатиме таким процесам. Якщо такі факти будуть відбуватися, то тут треба залучати міжнародних посередників, але думаю, що таких фактів більше не буде", - сказав Дробович.

При цьому він підкреслив, що вандалізм неприпустимий з будь-якого боку.

"Акти вандалізму - це зазвичай провокації. І всім добре відомо, де сидять кінцеві бенефіціари цих провокацій. Тому ми хочемо у співпраці з правоохоронцями показувати цих людей, щоб було зрозуміло, що це не хуліганство, а навмисні спроби поширити ворожнечу між народами", - пояснив Дробович.

Також він заявив про готовність Києва "піти на співпрацю у всьому, що лежить в площині історичних фактів, а не історичних оцінок".

"Також я б хотів, щоб нарешті, був випущений спільний українсько-польський підручник. Я думаю, ми його створимо, так чи інакше, за участю Інституту нацпам'яті Польщі, або без нього", - додав Дробович.

Нагадаємо, в 2017 році УІНП ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні в зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників і пам'ятних знаків на українських могилах в Польщі, в тому числі демонтажем українського пам'ятника в с. Грушовичі під Перемишлем.

У грудні 2017 року президент Петро Порошенко провів переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою з цього приводу. На ній була досягнута домовленість про необхідність зняти мораторій на ексгумацію поляків, але цього так і не було зроблено.

У кінці серпня 2019 року президент Володимир Зеленський після переговорів з Дудою заявив, що Україна готова зняти мораторій і запропонував побудувати на кордоні з Польщею меморіал примирення. Також він заявив, що Польща повинна привести до ладу українські пам'ятники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram