ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Харківській області зафіксували випадок дифтерії

Пацієнтка - доросла жінка.

У Харківській області зафіксували випадок дифтерії
Фото: Pixabay

У Харківській області зафіксували випадок дифтерії.

Про це повідомив Центр громадського здоров'я МОЗ України.

"Сьогодні о 14:30 з Харківської області надійшло екстрене повідомлення про бактеріологічне виділення нетоксигенного штаму дифтерійної палички у хворої на ангіну. Пацієнтка перебуває в стаціонарі й отримує лікування антибіотиками. Сироватку не вводили, оскільки виділено мікроорганізм, який не виробляє токсину", - сказано в повідомленні.

Епідеміологи обстежили 27 осіб за місцем проживання і роботи пацієнтки.

Вранці в п'ятницю на пресконференції в Києві міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька повідомила, що станом на 1 листопада в Україні зареєстровано 21 випадок захворювання на дифтерію.

Гендиректор ЦГЗ Володимира Курпіта зі свого боку заявив про загрозу поширення дифтерії у зв'язку з недостатнім охопленням вакцинації.

"З 2010 по 2015 рік рівень вакцинації серед дітей не перевищував 70%, а у 2015-му він становив 26%. Серед дорослих ревакцинацію до 2015 року не проводили. Ми фактично почали ревакцинацію дорослих із 2017 року. У зв'язку із цим загроза поширення дифтерії можлива", - сказав Курпіта.

Безкоштовна, закуплена за державні гроші вакцина від дифтерії є в усіх медустановах України, які працюють на первинному рівні. Дорослим вводиться комплексна вакцина від дифтерії і правцю - АДП-М. Імунітет від дифтерії і правцю тримається 10 років, що десять років вакцинацію потрібно повторювати. Дітям вводять комплексну вакцину від коклюшу, дифтерії та правцю - АКДП - згідно з календарем вакцинації. Вона також доступна у всіх установах країни - і в державних, і в приватних - в приватних можна знайти також п'яти- і шестивалентні вакцини, в складі яких є протидифтерійний компонент.

Дифтерія - інфекційна хвороба, спричинена бактерією Corynebacterium diphtheriae. Її ознаки і симптоми зазвичай проявляються через 2-5 днів після зараження і варіюються від легких до важких. Найчастіше симптоми наростають поступово, починаючи з болю в горлі і підвищення температури тіла. У важких випадках бактерії виробляють токсин, що викликає формування потовщеного сіруватого або білого нальоту в горлі. Наліт може стати причиною обструкції дихальних шляхів, ускладнюючи дихання і ковтання і спричиняючи "гавкітливий" кашель. Можливий набряк шиї, частково викликаний збільшенням лімфовузлів.

Токсин може також проникати в кровотік, провокуючи різні ускладнення, в тому числі запальні ураження і пошкодження серцевого м'яза, запальні ураження нервів, порушення функції нирок і кровотечу на тлі пониженого вмісту тромбоцитів у крові. Ураження м'язів серця може призводити до порушень серцевого ритму, а запальні ураження нервів можуть спричинити параліч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram