ГоловнаСуспільствоЖиття

Окружний суд Києва розгляне законність щомісячної плати за садки

Відповідний позов до суду подала громадянка Таджикистану.

Окружний суд Києва розгляне законність щомісячної плати за садки
Фото: Макс Левин

Київський Окружний адміністративний суд розгляне позов громадянки Таджикистану про визнання протиправним рішення, яким встановлено щомісячну плату за надання дошкільної освіти для незареєстрованих у Києві людей. Про це повідомляє пресслужба суду.

Йдеться про рішення №1369/5433 від 13 вересня 2018 року Київської міськради "Про затвердження Порядку здійснення видатків на дошкільну освіту в місті Києві на основі базового фінансового нормативу бюджетної забезпеченості".

Позивачка вважає зазначений пункт Порядку незаконним, він, на її думку, прямо порушує норми Конституції України і низку законів, у тому числі ті, що регулюють порядок надання дітям дошкільної освіти.

На думку громадянки Таджикистану, реєстрація місця проживання або перебування не може бути підставою для обмеження реалізації прав і свобод, передбачених законодавством.

Суд зобов'язав Київську міськраду надати всі матеріали, на підставі яких було прийнято оскаржуване рішення.

Нагадаємо, рішення Київради №1369 / 5433 набуло чинності 1 січня 2019 року. Згідно з цим порядком, з міськбюджету дитсадкам щомісячно перераховують по 2,5 тисячі гривень за кожну дитину. Але це можливо, тільки якщо дитина має київську реєстрацію.

20 січня Міністерство освіти звернулося до КМДА з проханням не обмежувати право дітей без реєстрації на дошкільну освіту. МОН попросило переглянути рішення КМДА на предмет відповідності вимогам статей 24, 53 Конституції України щодо забезпечення рівних конституційних прав дітей на доступну і безоплатну дошкільну освіту незалежно від місця їх проживання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram