ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова Харківської області Юлія Світлична відкрила пам'ятник захисникам України

Основним елементом монумента обрали куб як найміцнішу геометричну фігуру.

Фото: kharkivoda.gov.ua

У Харкові відкрили пам'ятник захисникам України. Він розташований на однойменній площі Захисників України (раніше - площа Повстання).

Як зазначає пресслужба Харківської обладміністрації, основний елемент монумента - куб, найміцніша геометрична фігура. Він символізує Україну - цілісну і могутню державу, яка зазнала важких втрат. Їх зобразили у вигляді 14 металевих стел, на яких вибито рядки твору Володимира Сосюри "Любіть Україну". Число 14 символізує 2014 рік, коли почалася російська агресія.

"Сьогодні святий день. І не тільки тому, що віруючі відзначають Покрову Пресвятої Богородиці, яка завжди оберігала наших захисників. А й тому, що сьогодні ми відзначаємо подвиги всіх тих, у кого Україна в серці, в душі, хто щодня реальними справами захищає Україну", - сказала голова Харківської області Юлія Світлична під час відкриття пам'ятника.

Вона подякувала всім військовим і ветеранам, які зібралися на площі Захисників України 14 жовтня, і всім тим, хто перебуває на сході країни. Пам'ять загиблих захисників України вшанували хвилиною мовчання.

Роботи зі зведення пам'ятника почали у червні цього року. Над ідеєю монумента архітектори і скульптори працювали спільно з представниками громадських організацій, які об'єднують ветеранів бойових дій на Донбасі.

"На цю складну роботу пішло майже три роки, - розповів заступник голови ради ГО «Спілка ветеранів АТО» Юрій Корсунов. - Відбулися громадські обговорення, конкурси. Завдяки підтримці голови ХОДА Юлії Світличної були знайдені кошти на створення монумента. Все це робилося для того, щоб увічнити пам'ять захисників України, показати незламність бойового духу українського народу. Ми зробили місце, де вшановують пам'ять загиблих героїв, висловлюють подяку живим, передають натхнення наступним захисникам України".

Фото: kharkivoda.gov.ua

Фото: kharkivoda.gov.ua

Фото: kharkivoda.gov.ua

Фото: kharkivoda.gov.ua

На сайті академії Національної гвардії України, розташованої на цій площі, біля монумента створено багатофункціональний простір для урочистих заходів, у тому числі самої академії.

Нагадаємо, що 14 жовтня відзначають День захисників України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram