ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Сатурн обійшов Юпітер за кількістю відомих супутників

Група астрономів виявила 20 нових об'єктів, що обертаються навколо Сатурна.

Сатурн обійшов Юпітер за кількістю відомих супутників
Фото: Carnegie Institution for Science

Фото: Carnegie Institution for Science

Астрономи відкрили 20 нових супутників Сатурна, завдяки чому цей газовий гігант став рекордсменом у Сонячній системі за кількістю відомих супутників, пише профільне видання N+1 з полсиланням на Інститут Карнегі.

До недавнього часу рекордсменом за кількістю відомих супутників у Сонячній системі був Юпітер - у нього відкрито 79 супутників. Друге місце займав Сатурн c 62 супутниками, далі йшли крижані гіганти Уран (27), Нептун (14) і карликова планета Плутон (5). Трохи більше ніж 10 тіл Сонячної Системи володіють двома супутниками, а одним - понад сотня об'єктів.

7 жовтня 2019 року група астрономів на чолі зі Скоттом Шеппардом (Scott S. Sheppard) повідомила про виявлення 20 нових супутників, які обертаються навколо Сатурна, що збільшує їх загальну кількість до 82. Спостереження проводилися за допомогою наземного 8-метрового телескопа "Субару".

Діаметр кожного з нововідкритих супутників не перевищує п'яти кілометрів, сімнадцять з них мають ретроградний характер руху по орбіті (напрямок руху не збігається з напрямком обертання Сатурна), а ще троє рухаються у проградному напрямку.

Період обертання супутників навколо газового гіганта становить від двох до більш ніж трьох років, а один з ретроградних супутників визнали найвіддаленішим з відомих супутників Сатурна.

Після оголошення про відкриття Інститут Карнегі запустив конкурс на кращі імена для нововідкритих супутників, в яких може взяти участь будь-який бажаючий. Конкурс триватиме до 6 грудня 2019 року. Супутники повинні бути названі на честь гігантів зі скандинавської, галльської або інуїтської міфології, залежно від того, до якої групи вони належать.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram