ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ЦГЗ закуповуватиме послуги з профілактики ВІЛ

Це буде здійснюватися відповідно до закону "Про державні закупівлі".

ЦГЗ закуповуватиме послуги з профілактики ВІЛ
Фото: bez-zavisimosti.ru

12 червня Кабінет Міністрів затвердив постанову, яка дозволила Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) закуповувати послуги з профілактики ВІЛ відповідно до встановленого законом "Про державні закупівлі" порядку. Про це повідомляє прес-центр ЦГЗ.

"Це інноваційний для України механізм, адже відтепер за кошти державного бюджету буде фінансуватися не тільки лікування ВІЛ, а й соціальна складова роботи з пацієнтами", - наголошено в повідомленні.

Згідно з постановою, йдеться про такі послуги: інформаційні та освітні заходи про інфікування ВІЛ; розповсюдження презервативів і лубрикантів; тестування на ВІЛ і скринінг на туберкульоз; програма обміну шприців і голок; психологічна підтримка тощо. Крім того, закуповуватимуть послуги з догляду та підтримки людей, які живуть з ВІЛ.

Нагадаємо, з 5 червня в Україні набули чинності нові стандарти лікування ВІЛ. З цього моменту всі люди з ВІЛ, незалежно від кількості вірусу в крові, мають право довічно отримувати безкоштовне лікування.

Новий протокол передбачає діагностування ВІЛ тільки двома швидкими тестами різних виробників. Ця норма дозволить поставити людину на облік швидше і, відповідно, швидше розпочати лікування ВІЛ-інфекції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram