ГоловнаСуспільствоЖиття

Філарет звинуватив Епіфанія і Порошенка в недотриманні домовленостей

Почесний патріарх хоче керувати внутрішнім життям ПЦУ.

Філарет звинуватив Епіфанія і Порошенка в недотриманні домовленостей
Фото: glavred.info

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет вважає, що в Православній церкві України відбувається "поділ, двовладдя, яке може привести до сумних наслідків". Він звинуватив предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у відмові від домовленостей, досягнутих під час Об'єднавчого собору 15 грудня.

Про це йдеться в зверненні Філарета, опублікованому на сайті Української православної церкви.

Серед іншого Філарет звинуватив Епіфанія у відмові від співпраці. Він зазначив, що за п'ять місяців перебування на посаді предстоятеля Епіфаній жодного разу не служив з Філаретом.

"На словах перед духовенством і перед журналістами говорить про єдність і співпрацю, а робить все протилежне. Лякає відкликанням Томосу, а на ділі робить все, щоб це сталося", - заявляє патріарх.

Також патріарх закликав щоб уникнути розколу предстоятеля ПЦУ Епіфанія займатися виключно зовнішнім представництвом УПЦ, в той час як сам Філарет відповідатиме за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з предстоятелем.

"Для того, щоб виправити становище, а його можна виправити, треба виконувати ті домовленості, які були досягнуті перед собором в присутності президента Порошенка і з архієреями. А це значить, що предстоятель несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а патріарх відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з предстоятелем. Предстоятель нічого не робить всередині церкви без згоди патріарха. Патріарх головує на засіданнях Священного Синоду і на зборах УПЦ заради збереження єдності, її зростання і затвердження", - йдеться в заяві Філарета.

Також патріарх наголосив на тому, що чинний президент Петро Порошенко зіграв велику роль в отриманні Томосу.

"Але зараз Порошенко відступив від обіцяних домовленостей і фактично дав згоду на ліквідацію Київського патріархату", - йдеться у зверненні Філарета.

Він додав, що відмова від Київського патріархату була вимогою Вселенського патріархату для того, щоб провести об'єднавчий собор українських православних церков і отримати томос про автокефалію.

"Тому наша відмова від статусу патріархату була чисто ситуативною. Скасувати рішення про створення Київського патріархату може тільки Помісний Собор цієї церкви, який створив Київський патріархат. Такого собору не було. Значить, Київський патріархат залишається, він продовжує діяти, тим більше, що він зареєстрований в державних органах", - йдеться в заяві патріарха.

Раніше митрополит Епіфаній спростував наявність розколу в ПЦУ. Разом з тим він зазначив, що в ПЦУ не згодні з "окремими висловлюваннями" патріарха Філарета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram