ГоловнаСуспільствоЖиття

У разі наземної агресії Росії воєнний стан буде продовжено, - Аваков

"Для України це буде дуже складний виклик, але для путінської Росії це буде катастрофа".

У разі наземної агресії Росії воєнний стан буде продовжено, - Аваков
Глава МВД Арсен Аваков
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков ззаявив, що в разі наземної агресії Росії проти України військовий стан буде продовжено. На його думку, для України це буде складний виклик, а для Росії - катастрофа.

Про це повідомляється на сайті МВС.

"Ми перебуваємо в ситуації воєнного стану, в очікуванні, чи будуть продовжуватися агресивні дії з боку Росії. Для нас дуже важливо бути готовими до будь-яких агресивних дій, які можуть бути з боку противника. Якщо противник зробить наземну агресію проти України, військовий стан буде продовжено, ми будемо мобілізовувати всі сили. Для України це буде дуже складний виклик, але для путінської Росії це буде катастрофа. Ми готові до таких викликів в повному обсязі", - сказав Аваков під час відвідин Донецько-Луганського регіонального управління Держприкордонслужби.

У той же час, він висловив надію, що наземної агресії проти України з боку РФ не відбудеться.

"Я дуже сподіваюся, що цього не станеться, військовий стан завершиться до нового року і зусиллями дипломатів ми повернемо окуповані території", - сказав глава МВС.

Аваков наголосив, що останні п'ять років і прикордонники, і Нацгвардія, і поліція, і ДержНС, перебувають в напрузі, але в першу чергу - прикордонники.

"У нас нестандартна, гібридна, ситуація. Ми повинні розвивати прикордонні підрозділи, які перебувають по суті поруч з окупованими територіями. Функція пропуску наших громадян через лінію розмежування непроста, тут багато і оперативної роботи і додаткових функцій. І МВС має забезпечувати компетентну роботу кожного з вас", - зазначив він.

Аваков повідомив, що вже з 1 січня 2019 року заробітна плата прикордонників буде підвищена в середньому на 30%. А Донецько-Луганське регіональне управління ДПСУ також отримає вертольоти Airbus, які вже скоро почнуть надходити в Україну.

Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал, в свою чергу, зазначив, що в бюджеті наступного року для прикордонників передбачені додаткові 1 млрд 200 тис гривень.

"Тому, ми будимо мотивувати наш особовий склад. Сьогодні в Донецько-Луганському регіональному управлінні службу проходять ті, які прийшли сюди добровільно, які виявили бажання. Багато офіцерів пишуть рапорти, щоб продовжувати службу тут", - зазначив він.

До складу Донецько-Луганського регіонального управління ДПСУ, яке функціонує вже більше року, входять Лисичанський, Краматорський і Донецький прикордонні загони, які виконують завдання щодо стримування і відбиття збройної агресії з боку російсько-окупаційних військ уздовж смуги безпеки протяжністю понад 400 км на лінії розмежування, вони охороняють 88 км державного кордону на узбережжі Азовського моря і контролюють надводну обстановку в акваторії Азова.

Нагадаємо, напередодні глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що РФ не буде воювати з Україною. При цьому він звинуватив Україну в планах наступу.

У 2014 році Росія військовим шляхом захопила український Крим і Севастополь і ввела регулярні війська на Донбас, коли українська армія майже розбила проросійських бойовиків.

25 листопада 2018 року російські прикордонники атакували українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря і захопили 24 українських моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram