ГоловнаСуспільствоОсвіта

Україна і Угорщина могли б відкрити "школу дружби" в Берегові, - Москаль

Освітній установі можуть виділити незатребувану будівлю колишньої російської школи.

Україна і Угорщина могли б відкрити "школу дружби" в Берегові, - Москаль
Геннадий Москаль и Любовь Непоп
Фото: carpathia.gov.ua

Глава Закарпатської обласної держадміністрації Геннадій Москаль провів зустріч з надзвичайним і повноважним послом України в Угорщині Любов'ю Непоп, під час якої сторони обговорили актуальні питання угорсько-українських відносин в межах Закарпаття.

Про це повідомляється на сайті Закарпатської ОДА.

"Вважаємо, що досить вдалими проектами було б завершення будівництва лікарні в місті Берегово та відкриття там українсько-угорської школи", - зазначив Москаль.

За його словами, поряд з недобудованою лікарнею розташована велика, незатребувана в регіоні будівля колишньої російської школи.

"Приміщення повністю пристосоване для навчального процесу, облаштована територія. У школі навчалися б діти і з українських, і з угорських сімей. Це була б своєрідна школа дружби", - сказав Москаль. Він також висловив думку, що реалізацію зазначених проектів можуть взяти під свій патронат перші леді двох країн.

Любов Непоп, в свою чергу, розповіла про перспективу відкриття в Ужгороді офіційного представництва МЗС України і попросила Москаля посприяти і підтримати новопризначеного посла з особливих доручень МЗС Миколу Балтажи, який буде займатися питаннями транскордонного співробітництва.

Нагадаємо, відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися в 2017 році, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту, який, як здалося угорцям, обмежує права їх діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці. 4 жовтня консула Угорщини в Береговому оголошено персоною нон-грата, у відповідь Угорщина заявила про висилку українського консула.

У грудні Угорщина припинила видавати паспорти представникам нацменшин в своїх консульствах в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram