ГоловнаПолітика

Угорщина припинила видавати паспорти представникам нацменшини у своїх консульствах в Україні

Процедура може тривати за межами України.

Угорщина припинила видавати паспорти представникам нацменшини у своїх консульствах в Україні
Фото: Youtube

Угорські консульства на території України припинили і не будуть відновлювати процедуру надання угорського громадянства громадянам України на території своїх консульств у Закарпатті та в Києві.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, відповідаючи в Мілані на запитання про підсумки переговорів з угорською стороною, повідомляє Європейська правда.

Минулого тижня в Києві пройшли українсько-угорські консульські консультації, а 6 грудня в Мілані відбулася зустріч глав МЗС. Він підтвердив, що на цих зустрічах Угорщина офіційно погодилася на припинення попередньої паспортної практики.

"Угорці кажуть, що не видають зараз паспортів. І вони не будуть цього робити. Це вже добре, тому що я пам'ятаю заяви Сіярто, коли він говорив, що видавання паспортів на нашій території не суперечить українським законам. Зараз це остаточно закінчилося" , - розповів він.

Він визнав, що угорське законодавство про спрощене надання громадянства закордонним угорцям зберігається і процедура може тривати за межами України.

"Я, на жаль не можу гарантувати, що вони не спробують продовжити видавання паспортів угорцям Закарпаття в себе, в Угорщині - на угорській території ми їхні дії не можемо контролювати. Але для нас питання абсолютного принципу - що у своїх консульствах на нашій території вони не можуть цього робити", - пояснив міністр.

Він також повідомив, що Україна запропонувала Угорщині підписати угоду про уникнення подвійного громадянства, але не отримала відповіді Будапешта на свою пропозицію.

Нагадаємо, у вересні цього року в інтернеті з'явилося відео, на якому українцям надають угорське громадянство з проханням не повідомляти про це владі. Люди на відео на тлі угорського прапора зачитували текст присяги громадянина Угорщини. Потім угорський дипломат закликав їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

4 жовтня консул Угорщини в Береговому був оголошений персоною нон-грата, у відповідь Угорщина заявила про висилання українського консула.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram