ГоловнаСуспільствоЖиття

Київрада блокує будівництво обіцяної школи на Позняках

Поки місто відмовляється включити нову школу в бюджет-2019, дітям доводиться вчитися в гардеробних, ігрових і бібліотеці.

Фото: facebook/Адель Суркова

Київська влада не включила в бюджет 2019 року проект будівництва школи для найбільш густонаселеного району столиці - Позняків.

Про це LB.ua розповіли активісти "Місцевої ініціативи", які вже кілька років домагаються рішення про нову школу для мікрорайонів Позняки-4, 4а.

"Ми знайшли вільну ділянку (зараз вона зайнята незаконним паркуванням, - LB.ua) в нашому районі і виступили з ініціативою будівництва школи", - розповіла представник місцевої громади Нінель Суслова. - Вперше ця проблема виносилася на комісію Київради ще у 2016 році. У 2018 році питання школи слухалося і на земельній комісії, і на комісії з питань освіти. На рівні профільних комісій та районної влади нас всі підтримують, а ось до розгляду на сесії і прийняття конкретного рішення справа чомусь не доходить".

Нінель Суслова
Фото: Lb.ua
Нінель Суслова

Місцеві активісти сподівалися, що проект будівництва школи, яка потрібна "на вчора" і під яку навіть є земля, буде внесено до бюджету 2019 року. Але цього не сталося.

"Завдяки депутату Сергію Гусовському питання школи в мікрорайоні Позняки-4 внесли до порядку денного останньої сесії Київради в розділ "Різне", - говорить Суслова. - Завтра, 18 грудня, на засіданні ми хочемо достукатися до всього депутатського корпусу, щоб обранці оцінили масштаб проблеми нашого району й ініціювали будівництво школи вже в 2019 році".

Два мікрорайони Позняків, густо забудованих висотками в 20-25 поверхів, обслуговує одна стандартна школа - Слов'янська гімназія, в якій зараз навчаються 2 тис. учнів замість 1200, закладених проектом.

Фото: facebook/Адель Суркова

Фото: facebook/Адель Суркова

"Спочатку керівництво школи віддало під класні кімнати гардеробні, потім зони рекреації (відпочинку та ігор для молодших класів), потім в хід пішли бібліотека і вчительська, кабінет психолога та кабінет директора. У Слов'янці вчаться двоє моїх старших дітей і все це відбувалося на моїх очах, - каже місцева жителька Тетяна. - В результаті у вчителів немає свого кутка для повноцінного відпочинку, діти роздягаються в шафках, які обладнали батьки в класах, в коридорах тіснота, а в туалети до кінця навчального дня краще не заходити - уявіть, з яким навантаженням вони працюють".

Слов'янська гімназія відкривалася в 90-ті, коли населення району було в чотири рази менше нинішнього. З того часу добудувався старий мікрорайон, а поруч виріс новий - Позняки-4а, який став знаменитим на весь Київ через безпрецедентну щільність забудови, що порушує всі наявні нормативи. Це він став новим символом Києва, який називають Мордор або Шанхай. Своєю школи у мікрорайоні немає. Мер Віталій Кличко обіцяв побудувати її, було встановлено навіть банер з терміном здачі школи в експлуатацію - 1 вересня 2018. Але школа не з'явилася, а банер 1-го вересня прибрали.

Фото: Леся Падалка

"Зараз в нашій школі вже вісім перших класів із середньою наповнюваністю 35 чоловік, це понад норму. Але в наступному навчальному році дітей може бути вже на 10 класів, при тому, що випустив з початкової школи всього п'ять. Де брати відсутні приміщення? Переробляти під класи вже просто нічого. Ставити парти в сусідньому ТЦ, на який мерія змогла дати дозвіл? Або їхати з партами відразу на Хрещатик, 36?"- обурюється Суслова.

Нагадаємо, в цьому навчальному році Міносвіти змінило правила прийому до першого класу, застосувавши територіальний принцип.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram