ГоловнаСуспільствоЖиття

Окуєва впізнала кілера, - ЗМІ

Алекс Вернер, який мав паспорт громадянина України на ім'я Олександра Дакара, насправді - громадянин РФ Артур Денісултанов, уродженець Чечні.

Окуєва впізнала кілера, - ЗМІ

Аміна Окуєва впевнено впізнала кілера, який стріляв у Адама Осмаєва і який зараз дає свідчення слідчим.

Про це вона заявила в коментарі "Цензор.НЕТ".

Чоловік, який представився Аміні та Адаму як кореспондент французької газети "Ле монд" Алекс Вернер, і мав паспорт громадянина України на ім'я Олександра Дакара, насправді - громадянин РФ Артур Денісултанов, уродженець Чечні, широко відомий у кримінальних колах Санкт-Петербурга під іншими іменами та прізвиськами - Курмакаєв, Крінарі, Тищенко, Цебро, "Дінго".

Денісултанов неодноразово змінював паспорти і документи шляхом шлюбів і був фігурантом низки кримінальних справ і кримінальних процесів, у тому числі справи про погрози вбивством і шахрайстві в Росії і в Австрії, тому відразу був упізнаний у російській пресі.

За даними "Цензор.НЕТ", слідство встановило, що Денісултанов легалізувався в Україні також шляхом шлюбу з громадянкою України і певної схеми фальсифікації документів через кілька органів влади. Корумпованого чиновника, який видав первинні документи для легалізації злочинця, вже затримали, з ним працює слідство.

Денісултанова затримували правоохоронні органи Австрії 11 червня 2008-го року за звинуваченням у погрозах відомому чеченському опозиціонеру Умару Ісраїлову. Тоді Денісултанова випустили на свободу. А 13 січня 2009-го Умар Ісраїлов був застрелений російськими кілерами на вулиці Відня.

З 2004-го року спецслужби РФ здійснили за кордоном принаймні 14 відомих замахів на життя чеченських біженців, в результаті яких загинуло щонайменше 14 осіб. За вчинення цих злочинів затримали правоохоронними органами, засуджені або перебувають під слідством 10 російських агентів.

Завдяки мужності Аміни, вперше за час терактів російських спецслужб проти борців за свободу Ічкерії закордоном РФ, кілер був затриманий на місці злочину. Затримання Денісултанова допоможе пролити світло і на інші злочини російських спецслужб. Зокрема, в Туреччині двоє російських агентів, затримані за вбивства чеченців, які перебувають під судом, а ще двоє громадян РФ - під слідством. Також три російських кілери відбувають термін в Австрії - за те ж вбивство, за яким допитували Денісултанова в 2008-му.

Нагадаємо, вчора Осмаєв з дружиною Аміною Окуєвою прийшли на зустріч на Подолі в Києві з людиною, яка представилася як французький журналіст. Той кілька разів вистрілив у Осмаєва, Окуєва у відповідь вистрілила в нього. У кілера знайшли паспорт, виданий на ім'я 58-річного уродженця Одеси Олександра Дакари.

Втім, цей паспорт може бути підробленими - стрілець дуже схожий на петербурзького бандита Артура Курмакаєва, якого називають особистим кілером глави Чечні Рамзана Кадирова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram