ГоловнаПолітика

Аміна Окуєва: "І Путін, і Кадиров по-своєму зацікавлені в смерті Адама Осмаєва"

Вчора у Києві на добровольця АТО, голову батальйона Джохара Дудаєва Адама Осмаєва був здійснений замах. Адам Осмаєв з дружиною Аміною Окуєвою прийшли на інтерв'ю з людиною, котра назвалася французьким журналістом. Кілер кілька разів вистрілив в Осмаєва - Окуєва зреагувала миттєво і випустила чотири кулі у нападника. Пізніше поліція знайшла у кілера паспорт, виданий на ім'я 58-річного уродженця Одеси Олександра Дакара. Вже сьогодні з'явилась у ЗМІ інформація, що той, хто стріляв у Осмаєва - пітерський бандит Артур Курмакаєв.

Основна версія слідства — замах був підготовлений російськими спецслужбами, адже в Росії впевнені: у 2012 році Осмаєв намагався здійснити замах на тодішнього кандидата в президенти Володимира Путіна, за що був затриманий в Одесі. Український суд виправдав Адама Осмаєва після Революції гідності.

LB.ua вдалось поговорити з Аміною Окуєвою. Коротку розмову про останні події пропонуємо нашим читачам.

Фото: Facebook/Artem Shevchenko

Як почуває себе Адам?

Тільки що була в Адама. Десь на хвилину дозволили його провідати. Він в свідомості, розуміє, що йому кажуть. Киває «так» чи «ні». Розмовляти він поки не може. В нього одне наскрізне поранення в грудну клітку. Ще на місці я затампонувала поранення кровоспинним "Celox", він завжди зі мною. Поранення заділо праву легеню, діафрагму і верхню частину печінки. Частину легені (середню долю) довелось видалити. Йому вдалось зробити аутотрансфузію - це коли кров, яка з печінки скопилась в черевній порожнині, переливають. Це можна робити, якщо не пошкоджені порожнисті органи. У його випадку не був пошкоджений кишківник і шлунок, тому кров була чиста, її вдалось відфільтрувати і перелити. Це дуже добре, краще, ніж чужа кров. Ми віримо, що все по волі Всевишнього. Зараз у нас піст. Ми протягом усього святого дня не їмо і не п'ємо. Я думаю, те, що у ного був повністю пустий шлунок і кишківник також зіграло роль. Якщо б вони були наповнені, було б більше шансів, що куля їх задіне, тоді б кров перелити не вдалося б. Лікарі кажуть, головне пережити три доби, щоб гемодинаміка була позитивна - це найнебезпечніший час. Поки Адам підключений до апарату штучного дихання.

А в якому стані кілер?

Не можу знати. Я, звісно, до нього не заходила. Тільки зі слів оперативників..

А що кажуть оперативники?

Ніби нічого не загрожує його життю. Єдине, він може залишитись частково паралізованим, бо наскілки я чула, в його хребет потрапила куля. Я дуже рада, що він залишився живий. Дуже сподіваюсь, що він зможе дати покази. Зрозуміло, що в політичному розумінні – це дуже важливо. Ми й так знаємо, що РФ веде гібридну війну в центрі України. Важливо, щоб були живі свідки, які можуть це підтвердити.

Того, хто стріляв в Осмаєва ідентифікували як пітерського бандита Дінго
Фото: fontanka.ru, rbc.ua
Того, хто стріляв в Осмаєва ідентифікували як пітерського бандита Дінго

Розкажіть, будь ласка, як все було?

Біля 10 днів тому кілер зателефонував на мій номер і назвався французьким журналістом газети "La monde". Оскільки ми дуже обережні у зустрічах з іншими людьми, я запитала звідки у нього мій номер. Він сказав, що дала його "людина з "Шустеру". Оскільки я спілкувалась там тільки з однією людиною - Олексієм Стукало, я зв'язалась з ним, щоб підтвердити, чи дійсно це французький журналіст, і чи дійсно йому давали мій контакт. Олексій підтвердив, тоді я більш-менш спокійно підтвердила зустріч. Хочу всім сказати, не з претензією, бо, дасть Бог, все обійдеться, але треба бути обережнішими з такими речами і не давати контакти людей, яким загрожує небезпека, тим людям, у яких ти не впевнений. Нехай це усім послужить уроком.

У той день кілер сказав, що ми поїдемо у французьке консультво. За його словами, ми мали разом туди зайти. Ми під'їхали у моїй машині. Він сказав, що до зустрічі в консульстві є ще якийсь час і хотів продовжити відео-інтерв'ю. Не знаю, як ми могли так помилитися, бо зрозуміло, що журналіст серйозного видання не буде записувати відео на телефон. Було багато дивного. Коли я вдруге відчула щось дивне, написала Олексію Стукалу, він не відповів, проігнорував. Це теж наша помилка. Інтуіція - велика річ. Якщо відчуваєш сумніви, потрібно перервати контакти.

Він попросив пересісти Адама на заднє сидіння, щоб "було зручніше знімати". Теж ще одна велика помилка. Багато було помилок. Єдине, що було зроблено якісно у цьому випадку - моя стрільба. Все інше - "зальот" на "зальоті", жахливі помилки.

Фото: РБК

З боку Стукало це просто "необережність"?

Я думаю, хочу вірити і щиро сподіваюсь, що це просто халатність, як в народі кажуть - "роздолбайство". Звісно, я не підозрюю його в жодних нехороших речах. Я хочу, щоб для всіх людей це стало уроком. Ми у стані війни з найпідлішим у цьому світі ворогом, нікому не можна розслаблятись. Тим більше публічним людям.

Я так розумію, що у вас немає сумніву, що це спецоперація ФСБ?

Звісно, це однозначно спецоперація з російського боку. Вже є оперативна інформація, яка це підтверджує. Подробиць я не знаю, але жодного сумніву немає - це російські спецслужби.

За годину до замаху, ви говорили з виданням "Обозреватель". В інтерв'ю сказали, що є інформація, що на вас можуть здійснити замах.

Насправді, інтерв'ю давав Адам, я не брала участі, просто була поряд. Тому мені важко коментувати його слова.

Але у вас була інформація щодо того, що готується замах?

Звісно, в нас є інформація, що в Україні вже затримали людину з вибухівкою, яку він мав підкласти Адаму під машину. Поки ми деталі не озвучуємо. Нам постійно надходить інформація з різних джерел, що ФСБ займається тим, щоб ліквідувати Адама. Плюс кадирівці. Кадиров взагалі сходить з розуму. Він по сто тисяч кожному, ледь не бомжу, дає, який погоджується "хоч щось зробити".

Аміна Окуєва та Адам Осмаєв
Фото: Facebook/Asher Joseph Cherkaskyi
Аміна Окуєва та Адам Осмаєв

З Кадировим зрозуміло, але для чого це особисто Путіну?

Бо це був великий ляпас Путіну. Український суд виправдав Адама, але російський суд продовжує наполягати на тому, що Адам готував замах на Путіна. Путін не може пробачити, що таку людину не просто відпустили, а ще й поважають в Україні. А Кадиров - "шестірка" Путіна, тому без його дозволу він нічого не робитиме. Але те, що кожен з них по-своєму зацікавлений - це правда. В кожного є особисті моменти.

Ви не боялись, що в батальйон можуть підіслати кадирівців?

В мене є підозри, що такі люди у нас були. Просто в батальйоні відчуваєш себе набагато більш захищеною, ніж на вулиці в Києві. Тут нас двоє, в батальйоні - наші товариші, всі зі зброєю. Якщо хтось спробує здіснити замах, при цьому вийти живим з батальйону буде майже не можливо.

З того, що можу згадати: коли йшли активні бойові дії, у мене в розгрузці, там де знаходиться боєкомплект, була граната з якої майже повністю витягнули чеку. Якщо б ми цього не помітили, чека б випала і граната взірвалася б - ніхто б не встиг зреагувати. Слава Богу, розгрузку взяла не я, а Адам і ще одна людина, вони встигли помітити це і назад вставити чеку. Випадково її витягнути неможливо. Хтось спеціально це зробив з розрахунку, що я не подивлюсь на розгрузку, і Адам буде поряд.

Адам Осмаєв в батальйоні на передовій
Фото: Facebook/Amina Okueva
Адам Осмаєв в батальйоні на передовій

Як зараз батальйон, поки Адам в лікарні?

Насправді, ми вже давно працюємо точково і групою такого складу, яка необхідна для виконання певного завдання. Тобто на даний момент у нас в розташуванні немає бійців, оскільки ми так і не були офіційно оформлені. А просити, щоб волонтери нас постійно забезпечували їжею неправильно, я вважаю. Тому всі живуть за власний рахунок. По мірі необхідності ми збираємо групу і виїжджаємо до інших батальйонів. Ми завжди віддані силам ВСУ. Останнім часом у нас, в основному, були завдання по снайпингу.

На даний момент ми не зможемо якийсь час виконувати завдання. Сподіваюсь, Адам одужає і ми продовжимо допомагати Україні аж до перемоги.

Ви будете наполягати, щоб батальйон легалізували?

Я думаю, що владі України видніше кому, кого і коли легалізувати. Ми не в праві наполягати. Якщо буде така необхідність в Україні, думаю, це буде зроблено.

Чи є інформація, що за вами стежать, що також можлива спроба замаху?

Думаю, це цілком ймовірно, не виключено.

За час маріонеточної влади Кадирова було багато вдалих замахів на його опонентів. Або просто людей, які критикують його політику, або людей, які воювали, а потім виїхали в Європу. За останній рік в Турції, в Австрії були десятки ліквідацій чеченців, які за волю Ічкерії. Але жоден кілер не був затриманий на гарячому. Потім знаходили якихось свідків, але довести щось було неможливо. Це єдиний випадок, коли кілер, у якого була задача ліквідувати лідерів чеченського спротиву, був взятий на гарячому. На це воля Всевишнього, своєї заслуги у цьому не бачу.

Фото: Facebook/Artem Shevchenko

Тобто ви вірите, що вдасться дійти до замовників?

Це дуже важливо. Це буде важливим фактом, що Росія веде актичну терористичну диверсійну діяльність на території України. Вони розуміють, що в Криму, на Донбасі у них все забуксувало, все закінчилось казками про гарне життя, а люди в край незадоволені. Тому їм залишається тільки розхитувати країну зсередини терористичними актами.

Як ви оцінюєте дії правоохоронців?

Позитивно, все було зроблено професійно. Ще раз скажу велике дякую своєму колишньому начальнику, керівнику відомства у якому я два роки служила (Аміна служила у батальойні "Київ", - LB.ua) міністру МВС Арсену Авакову за нагородний пістолет - це та маленька річ, яка врятувала нам життя і, можливо, допомогла затримати важливого злочинця.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram