ГоловнаПолітика

Силовики запобігли викраденню та переправленню в РФ бізнесмена (оновлено)

Злочинці мали отримати 17 млн доларів.

Правоохоронці затримали кількох людей, які на замовлення громадянина РФ намагалися організувати викрадення і переправлення на територію Росії колишнього громадянина цієї країни, який через переслідування російською владою переїхав в Україну і займається тут виробничим бізнесом.

Про це написав генпрокурор Юрій Луценко в фейсбуці.

За викрадення замовник обіцяв заплатити 17 млн доларів.

Під час отримання авансу в розмірі 100 тисяч доларів виконавці, серед яких виявився начальник райвідділу поліції Києва, були затримані.

Операцію провели співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою Київської області.

Оновлення. СБУ на своєму сайті уточнює, що 17 млн доларів - борг підприємця перед його бізнес-партнером, а не сума, яку обіцяли за викрадення.

"Правоохоронці встановили, що колишній бізнес-партнер комерсанта разом із двома спільниками вирішили вивезти його до Росії для того, щоб вибити нібито існуючий борг у розмірі 17 мільйонів доларів. Замовники почали підшукувати в Київській області, де проживав бізнесмен, організатора викрадення, яким погодився стати начальник одного з райвідділів поліції", - сказано в повідомленні.

Поліцейський через свої контакти в кримінальних колах підшукав виконавця, який гарантував вивезення бізнесмена в РФ за допомогою учасників підконтрольного йому злочинного угруповання. Плата за це становила 300 тисяч доларів.

"Щоб збільшити «гонорар», начальник райвідділу запропонував замовникам інший варіант. За його словами, надійніше вирішити питання через керівництво СБУ, на яке він нібито має «прямий вихід». Він запевняв, що голова СБУ особисто за винагороду забезпечить відкриття проти бізнесмена кримінального провадження з подальшим арештом. Потім поліцейський запропонував ще два варіанти: «вибивати» гроші з комерсанта в Україні або екстрадувати до Росії, де замовники мали можливості для цього. Звичайно, ніяких можливостей «вирішити» питання ні через голову СБУ, ні через інше керівництво Служби у начальника райвідділу не було", - запевняє спецслужба.

Оперативники спецслужби затримали поліцейського і виконавця злочину в елітному ресторані під Києвом під час отримання від посередника 100 тисяч доларів авансу. Одночасно в столиці правоохоронці затримали замовника викрадення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram