ГоловнаСуспільствоЖиття

"Радіо Свобода" заявило про тиск з боку СБУ

СБУ намагається зняти з ефіру програму "Схеми" про елітні автомобілі її співробітників.

"Радіо Свобода" заявило про тиск з боку СБУ
Фото: radiosvoboda.org

Служба безпеки України здійснює тиск на спільний проект "Радіо Свобода" і телеканалу "UA: Перший" програму розслідувань "Схеми".

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Радіо Свобода.

Згідно з повідомленням, СБУ намагається не допустити виходу в ефір програми, яка розслідує корупцію в лавах відомства.

"За півтори години до ефіру, коли випуск був повністю змонтований і зміни внести вже технічно було неможливо, Радіо Свобода отримало лист за підписом голови начальника управління взаємодії із засобами масової інформації Олени Гітлянської з натяком на кримінальну відповідальність у разі виходу сюжету в ефір", - ідеться в заяві.

Відзначено, що підготовлений журналістами сюжет стосується елітного автопарку працівників Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

"Діапазон вартості автомобілів працівників цього управління коливається в межах від 30 до 80 тис. доларів. Зарплата з бюджету - від 8 до 30 тис. гривень", - цитує видання слова головного редактора програми "Схеми" Наталії Седлецької.

За її словами, про свої спостереження заздалегідь, за тиждень до ефіру, редакція повідомила СБУ, щоб отримати коментарі.

"Однак в останній момент перед ефіром отримали лист-загрозу. Що це - як не зловживання поняттям секретності своїх співробітників, відомості про яких уже зустрічалися раніше в ЗМІ і публічних документах, які щодня можна побачити в громадському місці поблизу СБУ? І не для того це робиться, щоб спробувати приховати сумнівний спосіб їх заробітку з точки зору закону?" - додала Седлецька.

Як зазначають, СБУ вже вдруге здійснює тиск на програму розслідувань "Схеми". Раніше, в жовтні 2015 року, коли журналісти готували матеріал про дорогий автопарк співробітників СБУ, редакція отримала аналогічний лист за кілька годин до ефіру, коли програма вже була на каналі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram