ГоловнаСуспільствоЖиття

У суді Криму для активіста Євромайдану просять 10 років в'язниці, - правозахисники

10 червня Коломійцеві нададуть останнє слово.

В анексованому Криму відбулося засідання суду у справі українця Андрія Коломійця, на якому прокуратура запросила для підсудного 10 років позбавлення волі. З них 6 років за нібито напад на співробітників "Беркута" в Києві під час подій на Майдані і ще 4 роки - за нібито виявлені в нього наркотики.

Про це повідомила Кримська правозахисна група в facebook.

Під час судового засідання адвокат Коломійця надав документи з Генеральної прокуратури України, в яких сказано, що Андрій Коломієць не є фігурантом кримінальної справи щодо нападу на співробітників "Беркута" в Україні.

У відповіді відомства містяться відомості, що Україна дійсно розслідує кримінальну справу про напад на співробітників "Беркута" під час протестів у Києві в 2014 році. Серед потерпілих 33 особи, які отримали поранення різного ступеня тяжкості і один загиблий.

При цьому у відповіді ГПУ є інформація, що ті співробітники "Беркута", в нападі на яких звинувачують Коломійця, в українські правоохоронні органи не зверталися і потерпілими в цій справі не є.

Повідомляють, що 10 червня в Криму відбудеться засідання, на якому Андрієві Коломійцю буде надано останнє слово. Можливо, що на цьому засіданні також буде оголошено вирок.

Андрій Коломієць - громадянин України, житель Київської області, 1993 року народження.

15 травня 2015 року з порушенням процесуальних норм Росії його заарештували в Кабардино-Балкарії в Росії. Після того вивезли до Криму, і з 13 серпня 2015 року він перебуває в СІЗО Сімферополя. Раніше Андрій Коломієць повідомляв правозахисникам, що до нього застосовували тортури на Північному Кавказі відразу після затримання. Зокрема, за його словами, це було зроблено також для того, щоб вибити з нього свідчення проти іншого вже засудженого майданівця Олександра Костенка, повідомляє Крим.Реалії.

За версією російського слідства, Андрій Коломієць, будучи членом "екстремістської організації" Українська повстанська армія "(УПА), під час масових заворушень у Києві в січні 2014 року здійснив замах на життя двох співробітників кримського спецпідрозділу "Беркут", закидавши їх пляшками із запальною сумішшю.

Йому закидають декілька статей КК Росії: ст. 105 - вбивство двох і більше осіб, ст. 228 - зберігання наркотичних засобів, ст. 30 - замах на злочин. Загалом Андрієві Коломійцю загрожує до 20 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram