ГоловнаСуспільствоВійна

Без припинення вогню на Донбасі виборів бути не може, - Кучма

Росія ставить "кінь перед возом", наполягаючи на виборах.

Без припинення вогню на Донбасі виборів бути не може, - Кучма
Фото: Сергей Нужненко

Для врегулювання ситуації на Донбасі спочатку необхідно припинити вогонь, і тільки після цього піде політичне врегулювання.

Про це журналістам сказав представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма.

"Є російське таке прислів'я - «віз попереду коня». Так, на жаль, Росія дотримується разом зі своїми партнерами по Донбасу цієї російської притчі. Ми постійно наполягаємо, що має бути виконано те, що записано на початку мінських протоколів - це мир. А вони нам всюди на всіх рівнях нагадують: закон про вибори, зміни до Конституції ... А про інше забувають. Тому головне питання - мир", - сказав Кучма.

Він нагадав, що зараз чітко видно, що припинення вогню не працює. "Тому що ми сьогодні бачимо, що миру на цій території немає. Бачите, як Мінськ важко дуже проходить - за день до Мінська трохи тихіше стає, а з Мінська виїхали - звучать гармати", - зазначив Кучма.

Коментуючи ситуацію з українськими політичними заручниками в Росії, Кучма повідомив, що над цим питанням працюють дуже впливові люди з української сторони, "і я вам чесно скажу, що президент серйозно цими питаннями займається". "Ви розумієте - без прямих контактів президента Порошенка з президентом Путіним Савченко не звільнили би, хто і що не говорив би", - сказав він.

За його словами, на сьогодні там 112 осіб і ніхто не може сказати, коли цей процес завершиться. "Будемо сподіватися, що будемо зрушувати, тому що є така можливість, що звільнять найближчим часом двох наших - Солошенка і Афанасьєва, практично питання вирішене. Давайте поступово", - сказав Кучма.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram