ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кредит СБ на $215 млн уже три місяці лежить без діла через бюрократію МОЗ

Робочу групу з впровадження проекту очолює чиновник із заплямованою репутацією.

Кредит СБ на $215 млн уже три місяці лежить без діла через бюрократію МОЗ
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я затягує старт проекту Світового банку щодо поліпшення якості медобслуговування в Україні.

Як розповів LB.ua координатор Служби зовнішніх зв'язків Представництва Світового банку в Україні Сергій Гриценко, Міністерство охорони здоров'я вже кілька місяців не може оформити робочі контракти і затвердити на посадах людей, які займатимуться проектом.

"Щоб почалася активна реалізація проекту, потрібна повністю функціонуюча група підтримки впровадження проекту. Наприклад, така група включає менеджера проекту, фахівця із закупівель, координатора з питань роботи з регіональними учасниками проекту. З боку банку ми дали згоду на затвердження членів групи, але виникли певні труднощі через внутрішню бюрократію, а саме - потрібно дотриматися всіх вимог технічного регламенту призначення членів групи", - пояснює Гриценко. Він також повідомив, що робота з МОЗ триває.

Офіційний старт проект отримав 15 червня цього року. Гроші на проект СБ уже виділив, але вони не витрачаються, за винятком невеликої суми, витраченої на підготовку проектної документації.

Цікаво, що керівником групи підтримки впровадження проекту є відомий Маркіян Дацишин, який працював у Секретаріаті Президента при Вікторі Ющенку і в Адміністрації Президента при Вікторі Януковичу (начальником управління). Паралельно заснована ним і його братом Нестором фірма "Еком" вигравала тендери - наприклад, в 2013 році це було 1,44 млн грн на ремонт школи у Львові.

За інформацією LB.ua від чиновників МОЗ, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець лобіює продовження договору з Дацишиним, а кілька інших членів комісії, яка повинна затвердити склад групи впровадження, категорично проти того, щоб він очолював команду. Це і гальмує процес затвердження членів робочої групи.

Нагадаємо, в березні стало відомо, що Україна отримає кредит 214,73 млн доларів від Світового банку на підвищення якості медичних послуг. Програма складається з 3 компонентів. Перший - це вдосконалення медичних послуг на місцевому рівні (здійснюватиметься у 8 областях: Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській, Вінницькій, Волинській, Львівській, Закарпатській та Запорізькій). Другий компонент - посилення управління Міністерства охорони здоров'я. Третій компонент - управління проектом "Моніторинг та оцінювання".

Як уже писав LB.ua, 214,73 млн на охорону здоров'я - це частина широкого пакета фінансової підтримки з боку Групи Світового банку, оголошеного в лютому цього року, який передбачає виділення Україні коштів у розмірі до 2 млрд доларів протягом 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram