ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Закарпатські медики спростували спалах поліомієліту в регіоні

Головний санлікар регіону заявив, що у хворих дітей - гострий млявий параліч

Закарпатські медики спростували спалах поліомієліту в регіоні
Фото: EPA/UPG

Закарпатські медики заявили, що випадки поліомієліту в області, про які напередодні повідомив МОЗ, насправді є випадками гострого млявого паралічу.

"У Закарпатській області не зареєстровано жодного випадку поліомієліту. Цього року на Закарпатті до лікарів зверталися 12 осіб зі схожими симптомами. Зокрема, мова йде про двох дітей із гострими млявими паралічами у Рахівському та Тячівському районі віком 1 і 4 років. Медики провели лабораторні дослідження, які виявили, що поліомієліту в них немає. Це означає, що циркуляції дикого поліовірусу, який викликає захворювання на поліомієліт, на Закарпатті немає", -. цитує "Мукачеве.нет" сьогоднішню заяву начальника головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області Володимира Марковича.

При цьому він визнав, що ситуація з вакцинацією від поліомієліту у регіоні критична, але запевнив, що найближчим часом на Закарпатті буде достатня кількість вакцини для всіх дітей.

Маркович також повідомив, що в цілому рівень вакцинації та ревакцинації в області складає менш ніж 20 відсотків від плану. Медик підкреслив, що через регіон ідуть великі потоки нелегалів з країн, де є поліомієліт, чума, холера, тому до цієї проблеми треба поставитися дуже серйозно.

"Я дуже стривожений станом інфекційної захворюваності у країні та Закарпатській області. Ми зробили аналіз, який показав, що 7-8 млн людей хворіє щороку у країні, збудники постійно циркулюють, цьому особливо сприяє стан війни. Стан популяційного імунітету дуже поганий. Ми на порозі втрати епідеміологічної безпеки", - сказав він.

Нагадаємо, у вівторок міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі заявив, що у Закарпатській області підтвердилися два випадки захворювання дітей на поліомієліт.

Поліомієліт - гостре інфекційне захворювання, яке вражає ЦНС і може викликати параліч. Хвороба може призводити до інвалідності та смерті пацієнта. Хвороба довгий час вважалася переможеною в Україні. Однак в останні роки кількість щеплених проти поліомієліту дітей неухильно знижується.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram