ГоловнаПолітика

В Нацагентство повернення активів прийшли з обшуком (оновлено)

Обшуки проводять у справі про заволодіння коштами в особливо великих розмірах.

В Нацагентство повернення активів прийшли з обшуком (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) повідомило, що в його офісі та за місцем проживання кількох співробітників ведуться обшуки.

Про це повідомляється на сайті АРМА.

"У приміщенні центрального апарату АРМА, а також за місцем проживання кількох співробітників Агентства правоохоронні органи проводять слідчі дії у рамках кримінального провадження. Керівництво та працівники АРМА повністю сприяють представникам силових відомств, зокрема надають всі запитувані документи та необхідну слідству інформацію", - сказано в заяві.

Адвокат Масі Найем у фейсбуці повідомив, що обшуки проводять співробітники Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України.

"Обшуки проводяться вдома у т.в.о. голови АРМА Віталія Сигидина, заступника голови АРМА Володимира Павленка, начальника управління менеджменту активів агентства Вахтанга Бочорішвілі та в Ігоря Короля", - написав він.

Оновлення. У Державному бюро розслідувань та в Офісі генерального прокурора підтвердили інформацію про обшуки.

"Встановлено, що протягом листопада-грудня 2020 року учасники організованої групи, до складу якої входили посадові особи Нацагентства та адвокати, заволоділи коштами на загальну суму понад $400 тис., які були передані в управління АРМА. Зазначені особи, на підставі підроблених судових рішень, безпідставно перераховували гроші на банківські рахунки осіб, які не мали до них жодного стосунку. Так, 1 квітня 2021 року слідчі ДБР провели низку обшуків у приміщеннях АРМА та за адресами проживання її керівників", - повідомляється на сайті ДБР.

Попередня кваліфікація правопорушення, за даними відомства, - заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах організованою групою, а також використання підроблених документів та одержання неправомірної вигоди посадовою особою (ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України).

В Офісі генпрокурора повідомляють про проведення понад 50 одночасних обшуків у Києві та Київській області у цій справі та про заволодіння коштами у розмірі понад 500 тис. доларів.

"За даними слідства, учасники організованої групи... протягом листопада-грудня 2020 року заволоділи грошовими коштами, визнаними речовими доказами у низці кримінальних проваджень та переданими в управління АРМА, на загальну суму понад $500 тис., шляхом їх перерахування на підставі підроблених судових рішень на банківські рахунки осіб, які не є учасниками кримінального провадження", - розповіли у відомстві.

Нагадаємо, що АРМА вже понад рік не має постійного керівника, відколи у грудні 2019 року було достроково було звільнено Антона Янчука. З того часу агентством у статусі т.в.о. керує Віталій Сигидин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram