ГоловнаПолітика

​Депутатам запропонували ввести адміністративну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму

У Раду внесено відповідний законопроєкт.

​Депутатам запропонували ввести адміністративну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму
Фото: Макс Требухов

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про введення адміністративної відповідальності за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму.

Відповідну картку законопроєкту №3917 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму" розміщено на сайті парламенту.

Неурядова організація "Національна мережа параюридичної допомоги" звернулася до омбудсмана та голови фракції "Слуга народу" з проханням надати правову оцінку та публічний коментар щодо внесення на розгляд проєкту закону №3917.

"Згаданий законопроєкт внесено на розгляд двома нардепами з Буковини. На жаль, Буковина в останні роки зарекомендувала себе які форпосту печерної гомофобії. Саме в Чернівцях міська рада намагалася заборонити будь-які ЛГБТ-події. Рішення міської ради визнано протиправним і дискримінаційним через суд. Те, що не вдалося реалізувати на міському рівні, зараз намагаються протягнути на національному. Це, у свою чергу, повертає нас до питання про термінову необхідність прийняття антидискримінаційних законів щодо ЛГБТ-спільноти, які унеможливили б внесення подібних ініціатив в майбутньому", - йдеться у повідомленні організації у фейсбуці.

"Нацмережа параюридичної допомоги" закликає не допустити обмеження прав людини.

В Україні подібні законопроєкти намагалися подавати на розгляд ще з 2011 року. В різні роки ініціаторами виступали колишні “регіонали” Колесніченко і Журавський, а також депутати Царьков, Григорович, Унгурян, Чорновол і Барна. Що цікаво, тексти та формулювання перших законопроєктів були майже під кальку списані з аналогічних російських законопроєктів. Ми бачимо, до яких жахливих наслідків призводить у сусідніх країнах недотримання та звуження прав людини разом з цензурою, зокрема в Російській Федерації та Білорусі.

"Україна має бути вільною від упередження та насильства над особистістю. Права людини понад усе!" - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, що через позицію консервативно налаштованої частини населення Україна досі не ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція).

У 2016 році спроба ратифікувати цей документ провалилася через поняття "гендер" і "сексуальна орієнтація".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram