ГоловнаПолітика

На подвір'ї колишнього партійця на Полтавщині знайшли пам'ятник Леніну

Бюст Ілліча сховався під деревами на приватній території.

У селі Михайлівське Карлівського району Полтавської області досі не демонтували пам'ятник Леніну. Про це LB.ua розповів керівник проєкту "Декомунізіція. Україна" Вадим Поздняков

"Зараз ми активно займаємося декомунізацією Полтавщини. За останній тиждень демонтували приблизно 10 об'єктів за нашими зверненнями. Це другий Ленін, який залишився на Полтавщині. Ще один пам'ятник Леніну демонтували в березні після публікації у вашому виданні", – розповів він.

Фото: LB.ua

У сільській раді журналісту повідомили, що пам'ятник у селі дійсно є, але розташований він на приватній території – "у дворі в одного колишнього партійного діяча".

Місцевій владі направлено запит для отримання офіційної відповіді.

Нагадаємо, що навесні 2015 Україні набув чинності закон, який зобов'язує місцеві органи влади демонтувати пам'ятники особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932–1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які займали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади й управління СРСР, УРСР (УСРР), інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була пов'язана з розвитком української науки й культури), працівникам радянських органів державной безпеки, подіям, пов'язаним із діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті.

У лютому 2018 року директор УІНП Володимир В'ятрович заявив, що декомунізація в Україні фактично завершена. За його словами, у країні було демонтовано орієнтовно 2,5 тис. пам'яток, пов'язаних із тоталітарним режимом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram