ГоловнаПолітика

На нормандській зустрічі Росія відкинула можливість змін Мінських угод, але вони необхідні, - Пристайко

Кремль згодом усвідомить необхідність змін.

На нормандській зустрічі Росія відкинула можливість змін Мінських угод, але вони необхідні, - Пристайко
Фото: скриншот видео

Російська сторона на зустрічі лідерів країн нормандської четвірки в Парижі категорично відкинула можливість змін Мінських угод, зокрема, щодо пунктів з контролю над кордоном, але вони необхідні.

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив в ефірі телеканалу "Інтер".

"Але є певні зміни, які необхідно внести в Мінські угоди, хоча б хронологічно, вони повинні були б закінчитися до кінця 2015 року і багато дат не відповідають реальності", - цитує Пристайка Інтерфакс-Україна.

Міністр також припустив, що РФ згодом усвідомить необхідність змін у Мінські угоди.

"Думаю, що Росія розуміє, що вимоги, записані в Мінську, не є реальними... Те, що вони зараз заявляють, що "ніяких маневрів", - це зазвичай підвищення ставок перед наступним раундом переговорів", - висловив думку Пристайко.

Нагадаємо, 11 грудня представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи в Мінську Олексій Резніков повідомляв, що до наступної зустрічі в нормандському форматі українська сторона підготує план змін до Мінських угод.

Резніков переконаний, що чинні угоди потрібно переглянути для того, щоб "вони спрацювали".

Після цього глава РФ у тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявляв, що Мінські угоди повинні залишатися незмінними.

12 грудня повідомлялося, що президент Володимир Зеленський заявив про бажання змінити 9-й пункт Мінських угод, де прописане питання повернення Україні контролю над кордоном між окупованими районами Донбасу і Росією. Від зазначив, що передавання українського державного кордону після виборів - це точно не позиція української влади. А в нинішній редакції Мінських угод йдеться, що контроль над кордоном Україна почне отримувати тільки після проведення виборів.

13 грудня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що зміна Мінських угод стане приводом "довгого аналізу" між нормандською четвіркою. За його словами, всі правки угоди потрібно обговорювати з терористами самопроголошених республік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram