ГоловнаПолітика

Зміна Мінських угод стане приводом для "довгого аналізу" між нормандською четвіркою, - Пєсков

За твердженням Пєскова, всі правки угоди потрібно обговорювати з терористами самопроголошених республік.

Зміна Мінських угод стане приводом для "довгого аналізу" між нормандською четвіркою, - Пєсков
Дмитрий Песков
Фото: telegrafist.org

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що наміри Києва внести правки в Мінські угоди, стануть приводом тривалого аналізу між учасниками нормандської четвірки. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Хочу подумки повернути всіх до Парижа і нагадати документ, який був узгоджений учасниками саміту і який можна і треба вважати успіхом. В узгоджених підсумках Паризького саміту у другому параграфі преамбули йдеться, що Мінські угоди продовжують бути основою роботи нормандського формату, держави-учасники якого прихильні до їх повного виконання", - підкреслив представник Кремля.

У разі модернізації Мінських домовленостей Пєсков зазначив, що їх потрібно буде затверджувати за обопільною згодою всіх сторін конфлікту - Києва і самопроголошених республік, оскільки "під мінським комплексом заходів стоїть підпис представників самопроголошених республік".

У зв'язку із цим він підкреслив, що говорити про будь-які новації, не знаючи точку зору і позицію представників самопроголошених республік, можна, але це малоперспективно.

"Якщо після понеділка сталася якась зміна позицій Києва, то це питання, яке належить довго і напружено аналізувати всім іншим трьом учасникам нормандського формату", - заявив Пєсков.

Нагадаємо, 11 грудня представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Олексій Резніков повідомляв, що до наступної зустрічі в "нормандському форматі", українська сторона підготує план змін у Мінські угоди. Резніков переконаний, що чинні угоди потрібно переглянути для того, щоб "вони спрацювали".

Після цього голова РФ у тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявив, що Мінські домовленості повинні залишатися незмінними.

12 грудня повідомляли, що президент Володимир Зеленський заявив про бажання змінити 9-й пункт Мінських угод, де прописано питання повернення Україні контролю над кордоном між окупованими районами Донбасу і Росією. Від зазначив, що передача російського державного кордону після виборів - це точно не позиція української влади. А в нинішній редакції Мінських угод сказано, що контроль над кордоном України почне отримувати тільки після проведення виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram