ГоловнаПолітика

Зеленський на нормандському саміті виключив федералізацію, відмову від євроінтеграції і Криму

Зеленський на нормандському саміті виключив федералізацію, відмову від євроінтеграції і Криму
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський на саміті нормандської четвірки окреслив "червоні лінії", яких Україна не перетне.

"Я хочу окреслити низку принципів, яких я ніколи не порушу як президент України і з якими не погодиться український народ. Перше - це неможливість федералізації. Україна - унітарна держава, це незмінна стаття Конституції і непорушний принцип існування держави", - сказав він на пресконференції вночі 10 грудня.

"Друге - це неможливість впливу на вектор руху і розвитку України. Україна - незалежна, самостійна, демократична держава, вектор руху якої завжди обиратиме виключно народ", - додав президент України.

"Третє - неможливість компромісів щодо врегулювання ситуації на сході України шляхом поступок територіями в межах міжнародно визнаних кордонів. Для кожного українця і Донбас, і Крим - це Україна", - сказав Зеленський.

"Ми сподіваємося на дотримання всіх домовленостей [досягнутих на саміті нормандської четвірки], але маємо чітке розуміння, що тільки конкретні дії будуть підтвердженням готовності всіх до забезпечення миру. Ми зі свого боку готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом", - сказав президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram